Vacatures.nl

Banketbakker

Plaats je cv en vergroot je baankansen

Word gevonden door werkgevers en laat ze jou direct benaderen voor een baan.

Cv plaatsen

Wat is een banketbakker?

Een banketbakker is iemand die zich bezighoudt met het bedenken, produceren en verkopen van banketproducten, zoals gebak, chocolade, cake, taart, koek en marsepein. De functie van banketbakker lijkt sterk op die van patissier, al wordt deze laatste in de praktijk meer gebruikt voor de patisserie-specialisten in een wat exclusiever segment. Banketbakkers beperken zich niet altijd tot zoetigheden en kunnen ook producten op broodbasis verkopen.

Wat doet een banketbakker?

Een banketbakker houdt zich over het algemeen bezig met de volgende zaken:

 • Opstellen van een productieplanning (in overleg met leidinggevende), waarbij rekening wordt gehouden met verwerkingstijd van (tussen)producten (bijvoorbeeld de tijd die nodig is voor bakken, afkoelen of opstijven)
 • Voorbereiden van de bereidingswerkzaamheden: opstellen en/of controleren van receptuur, klaarzetten van apparatuur en verzamelen van de grondstoffen
 • Bereiden en verwerken van beslag, deeg, vulling, garnering en complete banketproducten (handmatig en met behulp van apparatuur)
 • Decoreren en afwerken van banketproducten: vullen, opspuiten, glaceren, garneren en decoreren met bijvoorbeeld suiker, chocola en room
 • Signaleren van afwijkingen en fouten in het productieproces op het gebied van receptuur, hygiëne en veiligheid, conform veiligheidsvoorschriften en wettelijke standaarden zoals de HACCP-normen (Hazard Analysis and Critical Control Points)
 • Verpakken, etiketteren, koelen, invriezen en/of presenteren van (tussen)producten
 • Opruimen en schoonhouden van werkruimtes en machines (en bijhouden van controlelijsten voor schoonmaak en hygiëne)
Belangrijke onderwerpen: functieomschrijving banketbakker, functie-eisen banketbakker, functieprofiel banketbakker, taken van een banketbakker, verantwoordelijkheden banketbakker, wat doet een banketbakker, wat is een banketbakker, werken als banketbakker, werkzaamheden banketbakker.

Waar werken banketbakkers?

Banketbakkers werken in de meeste gevallen bij banketbakkerijen, patisserieën, warme bakkers, restaurants, lunchrooms of hotels. Collega’s met wie ze te maken krijgen zijn onder meer patissiers, (allround) bakkers, leerling-bakkers en medewerkers bediening.

Belangrijke onderwerpen: banketbakker collega's, waar werken banketbakkers.

Hoe word je banketbakker?

Om banketbakker te worden, kun je een van de volgende mbo-opleidingen volgen:

 • Brood- en banketbakker (niveau 2)
 • Banketbakker (niveau 2)
 • Allround banketbakker (niveau 3)
 • Allround brood- en banketbakker (niveau 3)

Eventueel kun je als banketbakker nog doorleren, bijvoorbeeld middels een van de volgende opleidingen:

 • Leidinggevende ambachtelijke bakkerij (niveau 4)
 • Patissier (niveau 4)
Belangrijke onderwerpen: bijscholing banketbakker, carrière banketbakker, banketbakker worden, omscholing banketbakker, opleiding banketbakker, opleidingsniveau banketbakker, studeren voor banketbakker, studie voor banketbakker.
Gratis vacature-alerts
Schrijf je in bij Vacatures.nl en ontvang persoonlijke vacature-alerts. Gratis.

Bij het inschrijven ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.