Do's en don'ts voor je curriculum vitae

Do's en don'ts voor je curriculum vitae

Wat kun je doen om punten te scoren met je curriculum vitae? En vooral: wat kun je beter achterwege laten wil je een goede indruk achterlaten? Vacatures.nl heeft een aantal do's en don'ts voor je cv op een rijtje gezet.

DO’S


Gebruik een duidelijk en degelijk lettertype

Maak gebruik van een lettertype dat duidelijk leesbaar en netjes is. Met Comic Sans zul je over het algemeen niet zo snel serieus worden genomen. Voorbeelden van lettertypen die je prima kunt gebruiken, zijn:

* Arial
* Calibri
* Helvetica
* Verdana

Maak een aantrekkelijke profielschets

Met je cv wil je natuurlijk de aandacht trekken. Eén van de manieren om dat te doen, is door de nieuwsgierigheid van de werkgever te prikkelen met een profielschets. Zie het als een film: een goede trailer nodigt je uit om verder kijken. Vertel in een paar korte zinnen wie je bent en wat je drijft. Maak het specifiek; gebruik geen loze of cliché termen, zoals ‘Ik ben een hardwerkende professional’. Weten hoe je dit kunt doen? Bekijk ons voorbeeld cv eens.

Stem je cv af op de vacature, in woord en beeld

Als je sleutelwoorden of termen uit de vacature gebruikt, zul je eerder worden aangemerkt als geschikte kandidaat. Bovendien kan het zijn dat er bij een afwijzing enige tijd overheen gaat tot er een nieuwe geschikte vacature is. In dat geval belandt je cv in een database en ben je niet meer top-of-mind. Een recruiter kan jouw cv dan later terugvinden door te zoeken op deze karakteristieke termen. Het kan ook slim zijn bijvoorbeeld de kleuren van de organisatie waar je solliciteert in je cv te verwerken. Daarmee laat je zien dat je weet bij wie je solliciteert.

Vermeld je kernkwaliteiten

Het is goed om je kernkwaliteiten naar voren te laten komen in je cv. Daardoor kan je potentiële werkgever duidelijk zien waar jij precies goed in bent en waarom nou juist jij moet worden uitgenodigd voor een gesprek. Als jouw kwaliteiten goed aansluiten bij wat in de functie gevraagd wordt, weet de recruiter bij wie hij of zij moet zijn.

Vertel concreet wat je hebt gedaan in je vorige werk

Maak zo concreet mogelijk waarvoor je verantwoordelijk was in je vorige banen. Actieve werkwoordsvormen kunnen je hierbij helpen. Enkele voorbeelden: was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan, analyseerde, bereidde voor, stelde samen, assisteerde, etc.

Vermeld feiten, prestaties en verantwoordelijkheden en licht deze toe

Vermeld feiten, prestaties en verantwoordelijkheden en licht ze toe. Zo kunnen die mensen die jouw sollicitatie beoordelen, zien op welk niveau je precies acteert en wat je tot nu toe hebt bereikt. Wanneer je als manager 250 man hebt aangestuurd en verantwoordelijk was voor een budget van 100 miljoen, is het natuurlijk een ander verhaal dan wanneer je vijf mensen onder je had en een budget van 20.000 euro beheerde.

Gebruik een mooie template en bulletpoints

Het gebruik van een mooie template maakt je cv interessant, aansprekend, begrijpelijk en makkelijk te doorgronden. Maak het niet te bont en kies voor een rustige en overzichtelijke variant. Zorg ervoor dat je bulletpoints gebruikt in je cv; deze maken het beter leesbaar en helder. Maak duidelijke onderscheidbare categorieën (werkervaring, opleidingen), zodat degene die je cv bekijkt in één oogopslag de relevante onderdelen ziet.

Vermeld hoge cijfers en/of (studie)onderscheidingen

Het expliciet vermelden van al je studieresultaten is net iets te veel van het goede, maar had je een 8 of hoger voor je afstudeerscriptie, dan is dat zeker het vermelden waard. Ook als je je diploma hebt behaald met cum laude of andere onderscheidingen hebt ontvangen, mag je dit gerust benoemen. Je laat hiermee zien dat je een harde, intelligente en ambitieuze werker bent, je kwaliteit levert en dat je je de functie hoogstwaarschijnlijk snel eigen kan maken.

Dubbelcheck je cv

Een slordig en slecht geschreven cv vertelt heel veel over jou als persoon. En logischerwijs niet in positieve zin. Check je cv dan ook meerdere keren en print het uit. Laat het door anderen controleren en haal er alle onduidelijkheden, onvolkomenheden, rare zinnen of zinsconstructies, kleine foutjes en slordigheden uit. Daarmee voorkom je dat een kleine fout in je cv de reden kan zijn van een afwijzing. Gebruik onze checklist om te kijken of je geen zaken over het hoofd hebt gezien bij het opstellen van je cv.

DON’TS

Leugens op je cv

“Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ‘m wel”. Oftewel: liegen zal zich altijd tegen je keren. Met een leugen schiet je niets op omdat de waarheid vroeg of laat toch wel boven tafel komt. En je zet er je reputatie en baan mee op het spel. Eerlijkheid duurt niet voor niets het langst.

Een fout in je contactgegevens, of ze vergeten te vermelden

Als je wilt worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek , is het natuurlijk wel zo handig als je contactgegevens kloppen. Een foutje in je telefoonnummer kan je duur komen te staan. Check ook goed of je alles hebt meegenomen en zet je je gegevens op een duidelijke plek in je cv, het liefst bovenaan, zodat ze meteen in het oog vallen.

Een ‘grappig’ e-mailadres of ‘grappig’ cv

Een cv is een serieuze weergave van jouw werkervaring, scholing, competenties, die op professioneel vlak vertrouwen moet wekken dat jij de juiste persoon bent voor een bepaalde functie. Gebruik je al sinds je middelbare schooltijd hetzelfde e-mailadres, dan is je sollicitatie een mooi moment om eens te kijken of het aan vervanging toe is. Bewaar eenheelliefenschattigmeisje@yahoo.com, 007@hotmail.com of vetteparty@gmail.com dus maar voor contact met je vrienden. Het mag voor zich spreken dat je met een dergelijk e-mailadres niet bepaald serieus genomen wordt. Wil je via je cv laten zien dat je gevoel voor humor hebt? Toch maar liever niet. Het risico dat je grappen verkeerd worden geïnterpreteerd, is te groot.

In een lege e-mail je cv versturen

Voorzie je mail altijd van een begeleidend schrijven. Een sollicitatiebrief die je in de bijlage verstuurt, is niet voldoende. De kans is aanwezig dat een lege mail met alleen bijlagen direct in de digitale prullenbak belandt. Vermeld in de onderwerpregel en de mail zelf altijd op welke vacature je solliciteert en schrijf dat je cv en sollicitatiebrief in de bijlage zijn te vinden.

Een ‘foute’ foto

Als je beslist een foto van jezelf op je cv te zetten, kies dan een recent exemplaar waarop je representatief overkomt. Laat die vakantiefoto in bikini of zwembroek of dat festivalkiekje met zonnebril dus maar achterwege. Ga voor een wat zakelijkere foto, waarop je gezicht duidelijk te zien is en waarop de achtergrond niet afleidt.

Ellenlange teksten

In je cv beschrijf je wie je bent en wat je kunt. Maar je hoeft er ook weer geen betoog van te maken. Bij lange lappen tekst of hele uitgebreide beschrijvingen haken mensen al snel af. Houd het dus beknopt, helder en overzichtelijk en gebruik opsommingen om samengevat je kwaliteiten en ervaring weer te geven.

Irrelevante (privé)informatie

Je kunt best aangeven wat je in je vrije tijd doet of hebt gedaan als dat wat toevoegt voor de functie die je wilt gaan doen, maar treed niet te veel in detail over je privéleven. Vermeld dus bijvoorbeeld niet:

* lengte
* gewicht
* leeftijd
* burgerservicenummer
* bankrekeningnummer
* namen van voormalig leidinggevenden
* religieuze en politieke voorkeur

Vermelding van de reden van vertrek bij je vorige of huidige werk

Wil je graag uitleggen waarom je van baan wilt veranderen en je je huidige werkgever wilt verlaten? Niet in je cv. De reden van je vertrek is een onderwerp dat tijdens het sollicitatiegesprek aan de orde komt.

Salarisgegevens vermelden

Wat je nu verdient of wilt gaan verdienen, is niet iets wat je op je cv zet. Het bespreken van je huidige salaris en salariswensen is pas relevant in een later stadium, als je een arbeidsvoorwaardengesprek gaat voeren.

Vrienden als referentie

Als je een referentie op je cv zet, hoort dit iemand te zijn uit een professionele context. Een vriend of familielid valt hier dus niet onder. Kies bij voorkeur een manager waar jij eerder onder hebt gewerkt, of iemand van de HR-afdeling die beschikt over jouw beoordelingsgespreksverslagen. Op deze manier kan degene die jouw cv beoordeelt navragen hoe jij bent als werknemer en checken of er bijvoorbeeld geen fraude of arbeidsconflict is geweest.

Geen contact vooraf met je referent

Een voormalige manager of HR-medewerker is best bereid om voor jou als referent op te treden als je gaat solliciteren. Maar neem hierover van tevoren wel altijd even contact met diegene op. Het is een beetje vervelend als jouw referent wordt gebeld zonder dat hij of zij hier vooraf van op de hoogte is gesteld. Overigens hoef je niet meteen contactgegevens in je cv op te nemen; je kunt vermelden dat deze beschikbaar zijn op aanvraag.

**Inspiratie nodig?**

Bekijk ons cv voorbeeld om te zien hoe je de do's en don'ts in de praktijk brengt.

Lees meer: