Curriculum vitae

Curriculum vitae

Je curriculum vitae, beter bekend als cv, is vaak het eerste dat werkgevers bekijken nadat ze je sollicitatie hebben ontvangen. Het geeft een eerste indruk van wie je bent en wat je kunt. Zorg dus dat je met je cv een goed visitekaartje afgeeft en dat je je ervaring en vaardigheden inzichtelijk en overzichtelijk maakt. Hoe doe je dat? Vacatures.nl geeft je tips, do’s en don’ts en voorbeelden, zodat je een uitstekende indruk kunt maken met je cv.

Wat is een curriculum vitae?

De term curriculum vitae is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘levensloop’. In je cv zet je je werkervaring, opleidingen en vaardigheden op een rij. Daarmee geef je potentiële toekomstige werkgever(s) een beeld van wat je allemaal in huis hebt. Een cv bestaat meestal uit maximaal een paar A4’tjes; het geeft een beknopt en helder overzicht van jouw verleden en is dus geen uitgebreid opstel.

Je cv als marketingtool

Het curriculum vitae is een zelfgemaakte marketingtool. Of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, hangt voor een groot deel af van hoe goed je cv is. Het cv biedt jou dus de kans om een potentiële werkgever te laten zien dat jij de juiste ervaring, opleiding en competenties bezit voor de openstaande functie. Andersom kan de manier waarop jouw cv eruit ziet, of wat je er allemaal in hebt gezet, er juist ook voor zorgen dat je niet wordt uitgenodigd. Om dat te voorkomen, kun je onze cv-tips gebruiken.

Stem je cv af op de vacature

Het doel van het opstellen van je cv is ervoor te zorgen dat je potentiële werkgever je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Je vergroot je kansen als de werkgever in één oogopslag ziet dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie. Stem je cv daarom altijd af op de specifieke vacature en zorg dat de vaardigheden, werkervaring en opleiding(en) in je cv duidelijk overkomen en aansluiten op de functie waarop je solliciteert. Het kan slim zijn termen die in de vacaturetekst zijn gebruikt te verwerken in jouw cv, zodat bij het scannen van je cv meteen duidelijk wordt dat je een passende kandidaat bent. Natuurlijk hoef je niet elke keer je cv helemaal opnieuw te maken. De basis kan bij elke sollicitatie hetzelfde blijven, maar stem ‘m soms net even af op de informatie in de vacaturetekst.

Wat staat er in een cv?

Wat hoort er nu wel en niet in je cv te staan? Het antwoord op die vraag is een beetje afhankelijk van de functie waarop je solliciteert en hoe jouw (werk)verleden eruit ziet. Maar er zijn wel een aantal algemene regels. Het kan handig zijn een cv checklist bij de hand te houden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je alles in je cv vermeldt, wat er in hoort te staan. Je kunt ook onze cv voorbeelden bekijken om inspiratie op te doen.

Lees meer:

* Cv maken: tien tips
* Je cv opstellen: een checklist
* Do's en don'ts voor je curriculum vitae
* Cv online zetten: zo maak je jezelf goed vindbaar voor werkgevers
* Cv voorbeeld

Lees meer: