Beter slapen? Stop met snoozen!

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Wanneer ‘s ochtends de wekker gaat, is het maar al te verleidelijk om (een keer of drie) de snooze-knop in te drukken. Maar dat kun je beter niet doen, toont onderzoek van de Universiteit van Washington aan. Van snoozen word je gedurende de werkdag alleen maar suffer.

Slaapcyclus

Gemma Paech is als slaaponderzoeker verbonden aan de Washington State University. Ze onderzocht de menselijke slaapcyclus en in het bijzonder de rol van het snoozen. Ze stelde vast dat mensen, wanneer ze in slaap vallen, stadia van diepe en minder diepe slaap afwisselen, in periodes van zo’n 90 tot 100 minuten. De diepere slaap komt vooral voor tijdens de eerste uren, terwijl tegen het einde van de slaap de lichtere vorm overheerst – handig, want op deze manier word je makkelijker wakker. Tot zover niets aan de hand. Maar als je na die eerste keer ontwaken opnieuw inslaapt (dankzij die snooze-knop) begint de cyclus weer van voren af aan. Na een minuut of negen gaat de wekker nogmaals en moet je wakker worden vanuit een diepere slaap, waardoor je je alleen maar slaperiger voelt. “You snooze, you lose”, stelt Paech dan ook in haar onderzoek.

Anti-snooze-tips

De truc is dus om gewoon op te staan wanneer die wekker gaat en die snooze-knop met rust te laten. Maar hoe doe je dat? Paech heeft wel een paar tips: ten eerste dien je te zorgen voor een regelmatig slaappatroon. Ga, voor zover dat mogelijk is, elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend. Na een tijdje gaat je lichaam hieraan wennen en zul je uit jezelf wakker worden. Een tweede manier om je slaapritme te verbeteren houdt verband met een gezonde levensstijl: zorg voor voldoende beweging, eet gezond en drink niet te veel koffie en alcohol. Volgens Paech zorgen een regelmatig slaappatroon en een gezonde levensstijl ervoor dat je die hele snooze-knop niet meer nodig hebt.