Millennials zijn creatiever, maar minder loyaal

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Vergeleken met andere generaties zijn millennials (mensen die zijn geboren tussen grofweg 1982 en 2001) creatiever, innovatiever en technisch beter onderlegd. Dat is althans de ervaring van veel Europese CFO’s die hebben meegewerkt aan een onderzoek van de Tilburgse TIAS School for Business and Society in samenwerking met Duke University (VS). Tegenover deze voordelen staat wel dat de millennials meer aan zichzelf denken en minder loyaal zijn.

Voor- en nadelen van millennials

In het zogeheten CFO Survey van TIAS en Duke University worden Europese financieel directeuren ondervraagd over hun ervaringen en verwachtingen wat betreft het HR-beleid. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de rol van millennials. Gevraagd naar de belangrijkste kwaliteiten van deze generatie noemt een kleine 60% van de CFO’s de technologische kennis van de millennials. 40% geeft bovendien aan dat de millennials innovatiever en creatiever zijn dan oudere werknemers. Toch biedt het in dienst nemen van millennials niet louter voordelen: 44% van de financieel directeuren ervaart ze als minder loyaal aan het bedrijf en 30% geeft aan dat ze meer geïnteresseerd zijn in hun eigen carrière dan in de ontwikkeling van de organisatie.

HR-beleid niet toegespitst op millennials

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat veel Europese bedrijven worstelen met het werven en behouden van gekwalificeerd personeel. Het optimisme onder CFO’s over de eigen economie, dat de afgelopen kwartalen steeds steeg, laat een afname zien: het gemiddelde optimisme-niveau, gemeten op een schaal van nul tot honderd, daalde van 61 naar 53.35 Volgens TIAS-Directeur Kees Koedijk valt er nog een wereld te winnen voor organisaties, onder meer door de werving beter af te stemmen op de nieuwe generatie werknemers. Iets minder dan de helft van de financiel directeuren geeft aan geen specifieke maatregelen te treffen om millennials aan te trekken. Daarnaast biedt slechts 20% trainings- en opleidingsmogelijkheden aan en geeft nog geen 2% de mogelijkheid om werkwerken te verkorten of de tijden flexibel in te delen. Zonde, want juist dit soort arbeidsvoorwaarden is voor millennials bijzonder aantrekkelijk.