Manager belangrijke reden om van baan te veranderen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Eén op de drie werknemers zegt direct van baan te wisselen wanneer hij hiermee de garantie krijgt op een betere manager . Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van het Britse adviesbureau CEB (Corporate Executive Board). Een persoonlijke klik met de baas blijkt voor veel werknemers een belangrijk criterium voor baantevredenheid.

Persoonlijkheid managers belangrijk


CEB ondervroeg in het kader van de Global Labour Market Survey zo’n 18.000 werknemers wereldwijd. De onderzoekers concluderen dat de persoonlijkheid van de leidinggevende de laatste jaren alleen maar belangrijker is geworden voor het personeel. Zij wijzen er dan ook op dat een manager niet alleen dient te beschikken over vakinhoudelijke kwaliteiten, maar ook over sociale vaardigheden. Brian Kropp, executive director human resources bij CEB: “Leiders moeten hun team kunnen inspireren en het talent hebben om anderen in de juiste richting te kunnen dirigeren.”

Contactmomenten steeds spaarzamer


Volgens Knopp zijn de eisen die aan leidinggevenden worden gesteld de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. “Het is allang niet meer verantwoord om simpelweg de meest talentvolle medewerker tot manager te benoemen. Aangezien je als manager steeds grotere groepen moet aansturen, wordt het aantal momenten van interactie per individuele werknemer steeds kleiner. De kwaliteit van die spaarzame momenten wordt daardoor steeds belangrijker.” Volgens de onderzoekers kan een eenmalige negatieve ervaring met de manager al zeer grote gevolgen hebben voor de verhoudingen tussen de baas en de werknemer. En voor een niet te verwaarlozen deel van de werknemers kan dit tot het aanvragen van ontslag leiden.