Minder dan een kwart van het ziekteverzuim is werkgerelateerd

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Ongeveer de helft van de werkende Nederlanders (48%) heeft zich het afgelopen jaar een of meer dagen ziekgemeld. Bij iets minder dan een kwart (23%) was de oorzaak van het verzuim werkgerelateerd. Dit blijkt uit cijfers die het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vandaag presenteert.

Leeftijd en bedrijfstak belangrijk

Ziekteverzuim dat verband houdt met het werk komt het meest voor in de horeca , de bouw en het onderwijs . Van langdurig werkgerelateerd verzuim is het vaakst sprake in de bouw en in de bedrijfstak vervoer en opslag. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol, blijkt uit de CBS-cijfers. Naarmate de werknemer ouder is, is het verzuim over het algemeen langduriger.

Verzuim in de horeca vaak werkgerelateerd

De horeca kent relatief weinig ziekteverzuim, maar wel valt op dat een groot deel van het verzuim in deze bedrijfstak werkgerelateerd is. Volgens het CBS komt dit doordat in de horeca twee keer zo veel arbeidsongevallen voorkomen als in de gemiddelde bedrijfstak.

Laag ziekteverzuim

Eerder dit jaar maakte het CBS al bekend dat het ziekteverzuim nog nooit zo laag was als nu. Enerzijds heeft dit te maken met de heersende baanonzekerheid: mensen durven zich minder snel dan normaal ziek te melden, uit angst om hun baan kwijt te raken. Daarnaast wijst het CBS op de verschuiving van vaste naar flexibele arbeidsovereenkomsten, waardoor meer mensen op basis van een freelance- of nulurencontract aan het werk zijn. Hierdoor worden zij niet meegerekend in de verzuimcijfers.