Nederlandse werknemer relatief duur

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederlandse werknemers in de private sector zijn relatief duur ten opzichte van het Europees gemiddelde, blijkt uit een rapport van het Duitse Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK). Een Nederlander kost gemiddeld 33 euro per uur, waar het gemiddelde in de Europese Unie op 23,90 euro ligt.

Zesde van Europa

De economen van IMK baseren zich in het rapport op de cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Met een gemiddeld uurloon van 33 euro neemt Nederland de zesde plaats in op de EU-ranglijst. Het hoogste uurloon wordt betaald in Denemarken: 41,40 per uur. Verder ligt alleen in België, Zweden, Frankrijk en Luxemburg het gemiddelde loon hoger dan in Nederland.

Laagste uurloon in Polen

Ten opzichte van een jaar eerder neemt Nederland dezelfde plaats in op de ranglijst, al is de absolute score (vorig jaar 31,4 euro) aanzienlijk hoger. Het laagste uurloon van de Europese Unie wordt betaald in Polen, waar het gemiddelde 7,80 euro is. Ook Hongarije (7,90), Tsjechië (9,90), Portugal (12,80) en Griekenland (14,50) zitten flink onder het gemiddelde.