Werken op zondag breekpunt in cao-onderhandelingen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De cao -onderhandelingen tussen werkgevers in de mode - en sportdetailhandel en de vakbonden liggen definitief stil. Er blijkt te veel onenigheid te bestaan over het werken op zondag en de bijbehorende toeslag.

Impasse

Al sinds oktober 2013 is er geen cao voor de sector en dat zal voorlopig wel even zo blijven. Beide partijen erkennen dat de onderhandelingen vastzitten en beraden zich nu op het vervolg. Vakbond FNV Handel raadpleegt zijn leden over eventuele acties; de werkgevers willen proberen afspraken te maken buiten de traditionele vakbonden om.

Werkgevers: ‘Hoge toeslag achterhaald’

Als het aan de werkgevers ligt, wordt de toeslag voor werken op zondag gehalveerd. Volgens Inretail, de werkgeversvereniging, is een dusdanig hoge extra vergoeding niet meer van deze tijd. “Het is niet meer realistisch voor een sector waar de zondagopenstelling voor consumenten net zo vanzelfsprekend is als op andere dagen,” aldus de officiële verklaring van Inretail op de website. Volgens voorzitter Jan Meerman zitten de onderhandelingen met de vakbonden muurvast: “Met de traditionele vakbonden komen we er niet uit. Dat boek is definitief dichtgeslagen.”

Vakbond: ‘Zondag nog altijd bijzonder’

 FNV Handel is juist van mening dat de zondag nog steeds een wezenlijk andere dag is dan andere dagen: “De zondag is en blijft voor ons nog steeds een bijzondere dag en daar hoort ook een bijzondere beloning bij,” stelt FNV-onderhandelaar Ron Peters. “We zijn de zaterdagtoeslag ook al kwijt. We willen één rustpunt in de week behouden.” Peters vindt het niet meer dan normaal dat iemand die op zondag werkt, extra beloond wil worden. “Een werknemer van bijvoorbeeld ABN AMRO werkt toch liever ook niet op zondag? En als hij dat wel doet, dan wil hij ook wat extra."