Werknemers met langer dienstverband minder geïnteresseerd in opleiding

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Hoe langer een werknemer in dienst is, hoe minder belang deze hecht aan loopbaanontwikkeling en opleiding. Deze conclusie vloeit voort uit de Raet HR Benchmark 2014-2015, uitgevoerd door TNS Nipo. HR-managers , medewerkers en directieleden zijn in dit onderzoek ondervraagd.

Werkgevers bezorgd

“In een tijd waarin kennis steeds sneller veroudert en een leven lang leren met de dag belangrijker wordt, is dit een verontrustend signaal,” stelt Henk Jan van Commenee, specialist talentmanagement bij Raet. “Zowel voor de organisatie als voor de medewerker is het cruciaal om ook bij een langdurig dienstverband in ontwikkeling te blijven investeren.” Bijna een derde van de directieleden en HR-managers is bezorgd over de bereidheid tot ontwikkeling bij hun werknemers.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Van Commenee is van mening dat talentontwikkeling meer aandacht moet krijgen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt ook bij de werkgever, stelt hij: ““Ga samen het gesprek aan en zet medewerkers aan het roer.” Ook vindt Van Commenee dat er meer inzicht zou moeten zijn in het aanwezige talent: “Als je beter zicht hebt op het talent dat je vandaag in huis hebt en het talent dat je morgen nodig hebt, wordt het duidelijker wat de ontwikkelingsmogelijkheden zijn. Managers kunnen gerichter sturen op ontwikkeling, zodat medewerkers het beste uit hun talenten kunnen halen.”