Workaholics opgepast: overwerken maakt dikker!

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Van overwerken word je dikker, blijkt uit een publicatie van het statistisch bureau US Census Bureau. Econoom Joelle Abramowitz toont in het onderzoek een oorzakelijk verband aan tussen het aantal gewerkte uren en de BMI (Body Mass Index) van de werknemer.

Zo’n 2 kilo extra

Abramowitz constateert dat tien uur overwerken per week leidt tot een BMI-toename van 0,2 bij mannen en zelfs 0,4 bij vrouwen. Dit komt neer op een gemiddeld extra gewicht van respectievelijk 1,8 en 2,3 kilo. De cijfers hebben betrekking op zittende beroepen, zoals kantoorfuncties . Voor banen die veel fysieke inspanning met zich meebrengen, gaan de bevindingen uiteraard niet op. Het effect is bij mannen sterker, verklaart Abramowitz, omdat zij sowieso meer tijd zittend doorbrengen, ongeacht of ze overwerken.

Logische oorzaken

De oorzaken die Abramowitz aanwijst, zijn weinig verrassend: het overwerken gaat in de meeste gevallen ten koste van sportieve activiteiten en de tijd die genomen wordt voor het koken van maaltijden. Niet alleen kiezen workaholics liever voor afhaal- of opwarmmaaltijden, ze houden ook minder tijd over om te slapen. En dit slaapgebrek is weer een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van overgewicht.