Slagingskansen studenten kleiner bij lagere opleiding ouders

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het slagingspercentage van studenten aan Vlaamse hogescholen en universiteiten heeft een direct verband met de vooropleiding van de ouders, blijkt uit onderzoek van de Databank Hoger Onderwijs (Vlaanderen).

Helft studenten met laagopgeleide moeder stopt binnen een jaar

De kans op een succesvolle studie is voor studenten met laagopgeleide ouders veel kleiner dan voor de gemiddelde student, concluderen de wetenschappers van de Databank Hoger Onderwijs. De afgelopen drie jaar zijn in totaal 18.667 studenten uit een gezin met een laagopgeleide moeder begonnen aan een opleiding aan een hogeschool of universiteit. Deze groep vormt 13,6% van het totaal aantal inschrijvingen van 137.257 studenten. Van deze studenten rondt slechts ongeveer de helft het eerste jaar succesvol af. Van de studenten met een middelbaar- of hoogopgeleide moeder kan twee derde zijn of haar studie in het tweede jaar voortzetten.

Slagingspercentages het laagst onder anderstaligen

De enige groep die slechter scoort dan de studenten met laagopgeleide ouders, zijn studenten die van huis niet de Nederlandse taal meekrijgen.  Het gemiddelde slagingspercentage van deze groep is slechts 30%. Hierbij dient te worden opgemerkt dat deze groep met nog geen 5.500 inschrijvingen wel vele malen kleiner is dan de overige groepen.