Werkgever geeft personeel gemiddeld een 7,5

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werkgevers zijn over het algemeen redelijk tevreden over hun werknemers: ze geven ze gemiddeld het cijfer 7,5. Dat blijkt uit een enquête van werkgeversvereniging VNO-NCW, waarin ondernemers werd gevraagd hoe ze over hun personeel denken.

Meerderheid tevreden over personeel

Een ruime meerderheid van de ondervraagde werkgevers geeft aan dat het personeel zichzelf terugverdient. Over 77% van het personeel is de gemiddelde baas dan ook tevreden: veruit de meeste werknemers weten volgens hun werkgever van aanpakken. Maar liefst 99% geeft aan dat slechts een enkeling kan worden getypeerd als ‘luie werknemer’.

Stapje extra ontbreekt vaak

Toch hebben de werkgevers nog wel enkele verbeterpunten voor hun personeel. Het stapje extra ontbreekt er in veel gevallen aan, is hun ervaring. Een van de ondernemers die in het onderzoek worden geciteerd, stelt: “Er heerst een zesjescultuur. Werknemers hebben de instelling dat alles hen voorgekauwd moet worden. Ik mis weleens de intrinsieke drijfveer om initiatieven te ontplooien."

Te dure werknemers

Ongeveer de helft van de werkgevers stelt dat een deel van het personeel te duur is, waarbij 13% zelfs aangeeft dat het gaat om de helft van het personeelsbestand. Bovendien heeft een aanzienlijk deel van de ondervraagden (72%) mensen in dienst die ze het liefst zouden ontslaan. Bij een klein deel (6%) is dit zelfs de helft van de werknemers. De belangrijkste reden om deze mensen toch niet te ontslaan zijn de hoge kosten die dit met zich meebrengt, vooral wanneer iemand al lang in dienst is van het bedrijf.