Thuiswerken verhoogt productiviteit en motivatie werknemer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
In deze wereld van oneindige technologische mogelijkheden en 24/7-bereikbaarheid zijn werkgevers nog steeds terughoudend met betrekking tot thuiswerkers. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Illinois (VS).

Thuiswerkers stellen zich collegiaal op

Uit het onderzoek blijkt dat thuiswerken een positief effect heeft op het functioneren van werknemers. Volgens onderzoeksleider Ravi Gajendran wordt werken op afstand geassocieerd met verbeteringen in taakgerichtheid en productiviteit. Omdat werknemers de kans krijgen om thuis te werken stellen zij zich uiterst collegiaal op en doen daardoor net iets extra.  

Negatieve percepties bij werkgevers

“Dat thuiswerken een bescheiden positief effect heeft, is op zichzelf al een opmerkelijke vaststelling, aangezien vele werkgevers een bijzonder negatieve perceptie hebben ten opzichte van werken op afstand”, aldus Gajendran. Hij vervolgt: “Ook als er geen aantoonbaar positief effect ontdekt was, zou thuiswerken geen enkele schadelijke invloed hebben op het werkgedrag van de werknemer. Dat komt doordat thuiswerkers zich gedwongen voelen de verantwoordelijkheid die hen geboden wordt terug te betalen, als dank voor hun flexibele werkregelingen.”

Motivatie dankzij vrijheid en verantwoordelijkheid

Uit de studie blijkt dat thuiswerkers veel waarde hechten aan de vrijheid en verantwoordelijkheid die zij krijgen. Dit werkt motiverend en brengt de prestaties naar een hoger niveau. In feite willen zij zich extra bewijzen door zich onder meer extra behulpzaam op te stellen, omdat ze in hun achterhoofd weten dat zij hun privilege zomaar kunnen verliezen.