Persoonlijkheid partner beïnvloedt professioneel succes

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het succes van je carrière is voor een belangrijk deel afhankelijk van de persoonlijkheid van je partner, stellen wetenschappers van Washington University (St. Louis, Verenigde Staten). Zij bestudeerden het professionele functioneren van een kleine vijfduizend gehuwde Amerikanen.

Beter verdienen dankzij zorgzame partner

“Onze studie toont aan dat het niet alleen je eigen persoonlijkheid is die het slagen van je professionele carrière beïnvloedt, maar dat ook het karakter van je geliefde van belang is,” aldus Joshua Jackson, PhD en assistant professor psychologie aan Washington University. Werknemers met een zorgzaam ingestelde partner blijken het carrièretechnisch beter te doen: ze scoren beter op onder meer de hoogte van het salaris en het maken van promotie. Volgens Jackson is de verklaring simpel: het komt vooral doordat je partner je dagelijkse taken uit handen kan nemen, zodat er meer tijd overblijft om je te concentreren op professionele bezigheden.

Ambitieus? Ga voor een moederlijke partner!

Ook krijgt iemand met een zorgzame partner minder snel te maken met stressvolle situaties thuis, aangezien het gezinsleven – en vooral de zorg voor eventuele kinderen - over het algemeen beter is ingericht. Jackson: “Dit soort elementen zorgt ervoor dat de partner een subtiele, maar niet te onderschatten invloed heeft op iemands professionele leven.” Hij adviseert mensen met grote ambities dan ook uit te kijken naar een partner die zorgzaam is ingesteld en de eigen carrière op een lager pitje heeft staan.