Toenemende roep om flexibiliteit in de techniek

22-06-2016 Redactie vacatures.nl
Terwijl steeds meer jonge mensen kiezen voor een parttimebaan , is fulltime nog altijd de norm in de techniek . Tijd om daar iets aan te doen, stelt TechniekTalent.nu, een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties van acht technische bedrijfstakken. Zeker nu uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat ook steeds meer mannen kiezen voor deeltijdbanen.

Tijd voor maatregelen in de technische sector


Maar liefst 93% van de arbeidsplaatsen in de technische sector wordt gevormd door voltijdsbanen. “Niet alleen vrouwen verlaten de technische sector vanwege de geringe parttimemogelijkheden, ook steeds meer mannen willen parttime of flexibel werken,” verklaart Chris van Bokkum, directeur van TechniekTalent.nu. “Bijna 50% van de jonge mannen werkt tegenwoordig in deeltijd. Daar staat tegenover dat slechts 7% van de technische banen parttime is. Daar zit een discrepantie in waar we iets mee moeten.” Volgens Van Bokkum is het hoog tijd voor maatregelen: “We willen de vele goede arbeidskrachten niet kwijt, die hebben we nodig om de aankomende personeelstekorten het hoofd te kunnen bieden.”

Meer vrouwen in de techniek


Ook Titia Siertsema, voorzitter van de werkgeversorganisatie UNETO-VNI, meent dat het tijd is voor verandering in de techniek.: "Mijn doel is om meer vrouwen in de techniek te krijgen. Dan moeten bedrijven daar ook iets voor doen.“ Volgens Siertsema houden de veranderende wensen wat betreft het deeltijdwerken verband met een verschuiving in de verdeling van huiselijke taken. “Het is niet alleen een zaak van vrouwen om zorgtaken op zich te nemen. De jongere generatie wil het eerlijk verdelen. Mannen en vrouwen regelen het in eerste instantie thuis, aan de keukentafel. Parttime of flexibel werk aanbieden kan ervoor zorgen het personeelstekort in het technisch bedrijfsleven niet te groot wordt.”  

Werknemer moet initiatief durven nemen


Volgens FNV Bondgenoten-voorzitter Ellen Dekkers, die net als Siertsema deel uitmaakt van de jury van de Femme Tech Bedrijven Award 2014, ligt de verantwoordelijkheid niet uitsluitend bij de bedrijven. “Een werkgever in de techniek kan wat meer rekening houden met de vraag naar parttime werk. Maar ik zeg ook altijd: geef als werknemer zelf aan wat uw wensen zijn. Zoek niet direct werk buiten de techniek.” Dekkers meent dat werkgevers, zeker in de techniek, steeds meer bereid zijn naar de werknemers te luisteren: “Anno 2014 staan meer en meer werkgevers open voor veranderingen en voor de wensen van hun mensen. Ook vanuit economisch perspectief: zijn hebben u en uw talent hard nodig!”