Is privacy op de werkvloer verleden tijd?

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Muziek op de ‘achtergrond’, collega’s die luidkeels met elkaar in gesprek zijn of je om de vijf minuten iets vragen, de irritante beltoon die om de haverklap klinkt en een aanhoudende stroom van e-mails in je mailbox. Dit is waarschijnlijk een herkenbaar beeld voor veel mensen die op kantoor werken. De genoemde afleidingen zorgen ervoor dat mensen moeite hebben om zich langere tijd te concentreren. Ze zorgen er zelfs voor dat deze werknemers een gebrek aan welzijn ervaren op de werkvloer. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Steelcase Workplace Survey’ van werkomgevingspecialist Steelcase.

Privacy in het bedrijfsleven staat onder druk

Uit het onderzoek komt voort dat privacy in het huidige bedrijfsleven steeds meer onder druk komt te staan. De oorzaak hiervan is dat bijna iedere werknemer gedurende de week voor een bepaalde tijd in een rustgevende omgeving wil werken en dat dit vaak niet mogelijk is. Liefst 41% van de respondenten heeft geen toegang tot een werkplek waar hij voor een langere tijd teruggetrokken te werk kan gaan. Andere factoren die leiden tot beperkte privacy op de werkvloer zijn het gebruik van mobiele apparaten, de toegenomen mobiliteit, geen onderscheid tussen werk en privé, het overdrijven van samenwerking en interactie en het grote aantal open kantoorruimtes (70%).

Bijna iedereen wil een rustige werkplek

Maar liefst 95% van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan een rustige werkomgeving of privéwerkplek waar zij ongestoord en geconcentreerd kunnen werken. Privacy is een basisbehoefte, concludeert Steelcase, onafhankelijk van iemands karakter, leeftijd of afkomst. De werkzaamheden van iedere persoon die werkzaam is op kantoor, vereisen een hoge mate van concentratie, waarbij een rustige werkomgeving essentieel is.

Privacy-crisis bedreigt arbeidsproductiviteit

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 53%van de respondenten zonder eigen werkplek aangeeft dat ze zich niet goed kunnen concentreren op de werkvloer. Naast het feit dat privacy een negatief effect heeft op het welzijn van de werknemer, daalt ook de arbeidsproductiviteit, wat bedrijven in de problemen zou kunnen brengen. Het onderscheid tussen samenwerken en individueel werken is verwaterd, wat bijdraagt aan het ontstaan van de privacy-crisis. Chris Congdon, directeur onderzoek bij Steelcase: “Effectieve samenwerking tussen collega’s is alleen mogelijk als mensen daarnaast ook tijd en ruimte hebben om de batterij weer op te laden en geconcentreerd en individueel te kunnen werken.”

Kantooromgeving aanpassen aan werknemer

Wanneer de balans van samenwerken en individueel werken niet kan worden hersteld, zullen werknemers naar alternatieven zoeken om wel te kunnen werken in een rustige werkomgeving. Dit kan bijvoorbeeld door één of meerdere dagen thuis te gaan werken of bepaalde werkzaamheden naar de avond te verschuiven. Een goede oplossing zou een kantooromgeving zijn met een groot aantal verschillend ingerichte werkplekken, zodat werknemers zelf kunnen bepalen welke manier van werken past bij hun huidige stemming.