Economisch herstel maakt Nederlanders iets optimistischer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederlanders maken zich, vergeleken met 2013, minder zorgen over het verliezen van hun baan. Dit blijkt uit onderzoek van researchbureau Motivaction. Vorig jaar maakte 48% van de werknemers zich nog zorgen over ontslag, terwijl dit nu nog maar 43% is.

Mannen maken zich minder zorgen dan vrouwen

Mensen zijn niet alleen minder bang zijn voor ontslag, het aantal werknemers dat zich serieuze zorgen maakt is ook licht afgenomen: van 12% naar 11%. Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van juridische dienstverlener DAS, blijkt verder dat mannen zich minder druk maken om ontslag dan vrouwen.

Aantal rechtsbijstandverzekeringen stijgt nog steeds

De daling is voor Arjen Dijkstra, directeur van De Nederlanden van Nu, geen verrassing. De online verzekeraar sluit voor DAS de rechtsbijstandverzekeringen af. Volgens Dijkstra kan iedereen zien dat de economie voorzichtig aan het herstellen is. “In die zin begrijp ik de daling. Maar 43% blijft een hoog percentage. Dat veel mensen zich nog steeds zorgen maken om ontslag, blijkt bijvoorbeeld ook uit het aantal afgesloten rechtsbijstandverzekeringen. Afgelopen jaar is bij ons het aantal polissen flink gestegen.”

Meer dan de helft van werknemers heeft geen plan B

58% Van de Nederlandse werknemers weet niet hoe ze hun inkomsten zouden kunnen opvangen bij een eventueel ontslag. Wel heeft 15% de mogelijkheid om beroep te doen op hun spaarpot en is 11% bereid om een bijbaan te zoeken tot het moment dat zij weer een baan hebben gevonden.

Werknemer verwacht intensieve rol werkgever bij ontslag

Wanneer er een ontslag wordt aangekondigd om bedrijfseconomische redenen, verwacht 50% van de werknemers een intensieve rol voor de werkgever. 49% Van de werknemers denkt daarbij aan begeleiding naar een nieuwe baan en 48% aan een ontslagvergoeding. Slechts 18% ziet zijn of haar ontslag als een onherroepelijke breuk en houdt geen rekening met een actieve rol van de (ex-)werkgever.