Werknemers gehoorzamen liever een robot dan een mens

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) toont aan dat werknemers liever orders ontvangen van robots dan van menselijke collega’s. Wetenschappers van het CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Lab, onderdeel van MIT) onderzochten hoe mensen en robots samenwerken in teams.

Drie werkwijzen

In het onderzoek, geleid door PhD-student Matthew Gombolay, werd samengewerkt in teams van drie: twee mensen en een robot. Vervolgens werden er drie manieren van werken gehanteerd: in de eerste lag de leiding en taakverdeling bij de mensen; in  de tweede werkte één persoon zelfstandig en kreeg de ander taken van de robot; in de derde situatie lag de volledige coördinatie bij de robot. Vervolgens werden de resultaten vergeleken en bleek de derde werksituatie het meest efficiënt te zijn. Daarnaast bleken de mensen het meest tevreden in deze werkomgeving.

Robots efficiënter en beter in samenwerking

Werknemers hebben er blijkbaar geen moeite mee de coördinatie van een project uit handen te geven aan robots. Gombolay: “We wilden in ons onderzoek de balans vinden tussen tevreden medewerkers en een zo productief mogelijke werkomgeving. Deze werd gevonden doordat we de robots meer autonomie en verantwoordelijk gaven.” Opvallend genoeg gaven de werknemers in het onderzoek aan dat de robots hen beter begrepen dan hun menselijke collega’s. Bovendien erkenden ze dat de robots de efficiëntie van het team bevorderden. Met de angst voor een al te dominante rol van robots lijkt het dus wel mee te vallen.