Minder startende ondernemers in 2014

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
In de eerste helft van 2014 zijn minder mensen een eigen onderneming gestart dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit een rapport van het ING Economisch Bureau. De meeste starters zijn te vinden in de bouw en de horeca .

68.000 Startende bedrijven

Vergeleken met het eerste half jaar van 2013 is het aantal startende bedrijven 2% kleiner: zo’n 68.000 Nederlanders zijn de afgelopen zes maanden een onderneming begonnen. Populaire bedrijfstakken voor starters zijn traditiegetrouw de horeca en de bouw, maar ook de industrie doet het dit jaar goed wat betreft starters. De detailhandel kent een relatief laag aantal nieuwe ondernemingen: vorig jaar steeg het aantal starters hier met 9%, nu is de groei slechts 3%. Ook het aantal startende bedrijven in de zakelijke dienstverlening en het onderwijs valt tegen.

Aantal starters nog altijd hoog

ING benadrukt dat het aantal starters vergeleken met het langjarig gemiddelde nog altijd hoog ligt. Voor het volledige jaar 2014 verwacht het economisch bureau een lichte daling in het aantal startende ondernemingen, waar in 2013 nog een plus van 6% te noteren was. De bank verwacht verder dat het aantal ‘klassieke starters’ (zij die een gat in de markt zien voor hun onderneming) dit jaar nog beperkt zal zijn, vanwege de fragiele economische vooruitzichten.