Strijkende vaders brengen ambitieuzere dochters voort

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Vaders die een evenredig deel van het huishouden voor hun rekening nemen, hebben vaker dochters die kiezen voor een beroep dat niet-stereotiep vrouwelijk is. Dit blijkt uit een nog te verschijnen onderzoek van psychologen van de University of Britisch Columbia (Canada).

Dochters gevoeliger voor rol vader

De onderzoekers constateren dat dochters van huishoudelijk actieve vaders eerder kiezen voor beroepen als politieagent , wetenschappelijk onderzoeker of accountant , dan voor traditionele vrouwenberoepen of een rol als huisvrouw. Een man die de was ophangt, de vaatwasser uitruimt en overhemden strijkt, kan dus niet alleen op de gemoedstoestand van de vrouw des huizes zijn uitwerking hebben, maar ook op de carrière van het kroost. Althans, als het om dochters gaat: op jongens bleek de taakverdeling geen invloed te hebben. Zij streven hoe dan ook overwegend beroep als CEO , chirurg en ingenieur na.

Taakverdeling en toekomstplannen

In het onderzoek, waarvan de resultaten de komende maand zullen worden gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Psychological Sciences, worden 154 meisjes, 172 jongens, 140 vaders en 204 moeders ondervraagd. De kinderen werd gevraagd wat ze wilden worden, de volwassenen kregen vragen over de taakverdeling in het huishouden. Opvallend genoeg hebben mannen en vrouwen blijkbaar uiteenlopende opvattingen over wat ‘gelijk verdeeld’ inhoudt: 14% van de vrouwen noemde de taakverdeling ‘gelijk’, tegen maar liefst twee derde van de mannen.

Praatjes vullen geen gaatjes

Onderzoeksleider Alyssa Croft stipt aan dat het daadwerkelijke gedrag van ouders in dit geval veel meer invloed heeft op de ontwikkeling van hun kind, dan wat zij als opvoeders tegen hen zeggen. “Ook vaders die de gelijkwaardigheid van man en vrouw tegenover hun dochter benadrukken in woorden, maar deze waarden vervolgens niet in de praktijk brengen, blijken meer traditioneel denkende dochters voort te brengen.” Dus wil je als vader een dochter grootbrengen met progressieve gender-ideeën, dan zit er maar één ding op: handen uit de mouwen!