Betere tijden in aantocht voor detailhandel

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Na jaren van krimp vertoont de detailhandel in 2014 weer een lichte groei, blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau. Consumenten blijven voorzichtig, maar zijn voor het eerst in jaren weer optimistischer wat betreft het doen van aankopen.

Meer vertrouwen, verbeterde koopkracht

ING verwacht voor dit jaar een omzettoename van 1% in de detailhandel, waarbij zowel de food - als de non-food een plus laat zien. Voor 2015 is de verwachte groei nog iets hoger (1,5%). Vergeleken met voorgaande jaren geven consumenten makkelijker geld uit, voornamelijk vanwege het groeiende vertrouwen dat zij hebben in de economie en de gunstige ontwikkelingen op de huizenmarkt. Bovendien voorziet het CPB (Centraal Planbureau) een groei in koopkracht van 1,5%. Oorzaken van de groei zijn de lage inflatie, de verlaging van de eerste belastingschijf, de dalende zorgpremie en een lager gasverbruik als gevolg van de milde winter.

Uitdagende markt

Hoewel de tekenen gunstig zijn, moet er nog veel gebeuren voordat de vlag uit kan voor de detailhandel. Dirk Mulder, sectormanager food en retail bij ING, noemt de situatie nog altijd uitdagend voor winkeliers: “In deze stabiele tot licht groeiende markt blijft de concurrentiedruk onverminderd hoog en staan de marges nog steeds onder druk. Het verschil tussen goed en minder presterende retailers komt in deze tijd steeds duidelijker tot uitdrukking in de resultaten.” Bovendien hebben consumenten een financieel onzekere periode achter de rug en zijn ze nog altijd erg prijsbewust in hun aankopen. Al met al is het nog een lange weg naar structureel herstel, benadrukt Mulder.