Een derde van de Nederlanders werkt door op vakantie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Ongeveer een derde van de werkende Nederlanders is ook tijdens de vakantie met werk bezig, blijkt uit een publicatie van onderzoeksbureau Multiscope. 9% Is dagelijks online, terwijl 20% de laptop enkele keren aanzet op vakantie.

Vrijwillige keuze

Volgens Toon Taris, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de Universiteit Utrecht , kan vakantie op deze manier een hoop stress opleveren, terwijl het eigenlijk bedoeld is als hersteltijd. Hij stelt dan ook dan mensen die op vakantie met werk bezig zijn, hier zelf voor moeten kiezen: “Alleen werkverslaafden vinden dat leuk. Maar het is niet voor niets een ongezonde verslaving.” Vooral onverwachte mails of telefoontjes kunnen een hoop stress veroorzaken.

Half uur per dag

Een half uur werken per dag moet op vakantie best kunnen, meent Jessica de Bloom, psycholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen . Door de zakelijke mail door te nemen kunnen vooral ondernemers en freelancers gerustgesteld worden, zodat ze beter kunnen ontspannen en meer van de vakantie kunnen genieten. De Bloom promoveerde in 2012 op het onderwerp, door in haar onderzoek de (na-)effecten van vakantie op de gezondheid en het welzijn van werknemers te onderzoeken.