Vakantiebaan geeft jongeren meer carrièreperspectief

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Jongeren die werken in de zomer of ’s avonds een bijbaantje hebben, creëren een competitief voordeel ten opzichte van leeftijdsgenoten die niet actief zijn op de arbeidsmarkt. Op een later moment in hun carrière hebben zij hier voordeel van. Dit is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of British Columbia.

Tieners met bijbaan passen zich later sneller aan

Mensen die op jonge leeftijd starten met een bijbaan, raken hierdoor vertrouwd met de manier waarop het eraan toegaat op de arbeidsmarkt en hoe zij met bepaalde professionele situaties moeten omgaan. Zij maken daardoor meer kans op een baan bij de start van hun carrière en blijken later in hun loopbaan ook meer te verdienen.

Het nut van burgers bakken

“Wanneer de zomervakantie begint, stellen ouders zichzelf de vraag of zij hun kind moeten pushen om een bijbaan te vinden,” zegt professor Marc-David L. Seidel, co-auteur van de studie. “Ouders denken vaak dat hun kinderen wel iets beters kunnen doen dan burgers omdraaien bij een fastfoodketen. Deze studie toont echter aan dat zelfs het bakken van hamburgers waarde heeft – vooral als het leidt tot parttime werk wanneer het schooljaar weer begint”.

Beter voorbereid

Seidel en zijn mede-auteurs zijn van mening dat de vroege blootstelling aan de arbeidsmarkt van tieners leidt tot een succesvollere carrière, omdat de jongeren hierdoor hun keuzes vaak scherper voor ogen hebben. Daarnaast leren ze om een goede tijdsindeling te maken, wat hen de mogelijkheid biedt hun carrièreontwikkeling beter te plannen. Jonge parttimers verbeteren hun ‘soft skills’, verwerven betere referenties en komen, dankzij het netwerk dat ze al opgebouwd hebben, sneller aan een baan.

Meer ontwikkelingsmogelijkheden

“Er wordt wel beweerd dat tieners massaal worden uitgebuit door werkgevers en dat een zomerkamp nuttiger is voor hun ontwikkeling. Dit onderzoek toont echter aan dat een bijbaan jongeren belangrijke voordelen oplevert en toegang biedt tot ontwikkelingsmogelijkheden die hen kunnen voorbereiden op de echte wereld,” concludeert Seidel.