Hoger salaris lang niet altijd doorslaggevend voor carrièremove

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Slechts 10% van de carrièremoves van senior-werknemers wordt ingegeven door financiële belangen. Dit blijkt uit onderzoek van Developent Dimensions International (DDI), een wereldwijd consultancybureau dat zich richt op talent management . Verder blijkt dat slechts iets meer dan de helft van de mensen die promotie maken, ook daadwerkelijk een hoger salaris krijgt.

Geld niet altijd leidend

Het onderzoek van DDI draagt de titel ‘Leaders in Transition’ en omvat gegevens van een kleine 900 leidinggevenden wereldwijd. Eén op de tien geeft onomwonden aan dat een hoger salaris de hoofdreden van promotie is geweest. De vraag is natuurlijk of iedereen eerlijk aangeeft niet voor het geld te kiezen, maar opvallend is hoe dan ook dat slechts iets meer dan helft (54%) er daadwerkelijk in salaris op vooruit is gegaan. Een vierde van de ondervraagden blijkt zelfs salaris te hebben ingeleverd in ruil voor een carrièrestap.

Onzekerheid bij nieuwe functie

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat ongeveer een derde (34%) van de ondervraagden aangeeft onzekerheid en angst te ervaren bij het aanvaarden van een nieuwe functie. Simon Mitchell, general manager van DDI, onderkent dit en geeft aan dat de rol van leiders vandaag de dag gecompliceerd is: “Managers van nu staan vaak onder grote druk en worden geacht meer resultaat te leveren dan hun voorgangers, vaak met minder personeel. Deze ontwikkeling, maar ook het feit dat een promotie vaak een verhuizing naar een andere locatie inhoudt, maakt het er niet gemakkelijker op voor managers die een carrièremove maken.” Verder stelt Mitchell dat nieuwe leiders vaak te weinig worden gesteund door HR-afdelingen: “De nieuwe werkgever moet hierin proactief zijn en niet alleen maar losjes informeren naar de wensen van de nieuwkomer.”