Meer 45-plussers met een uitzendbaan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werknemers van 45 jaar en ouder zijn voor uitzendorganisaties steeds belangrijker, blijkt uit de Uitzendmonitor van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Verder toont dit onderzoek aan dat bijna twee derde van de uitgezonden werknemers na de uitzendperiode aan het werk blijft.

Compleet beeld

Het onderzoek is in opdracht van de ABU ontwikkeld door onderzoeksinstituut ITS, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen . De combinatie van gegevens van zowel het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) als het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) zorgt voor een compleet beeld van de uitzendmarkt, stelt Jurriën Koops, directeur van de ABU: “Wij zijn blij met deze nieuwe Uitzendmonitor, zowel met de monitor op zichzelf, als met de resultaten. Inhoudelijk laten de cijfers zien dat we, ondanks de crisis, met het uitzendwerk een belangrijke functie in de arbeidsmarkt vervullen.

Structurele baan

Koops merkt op dat veel uitzendkrachten een structurele baan overhouden aan een uitzendverband: “Er gaan ruim 700.000 uitzendkrachten aan het werk en een groot deel van hen stroomt door naar een ander, veelal direct dienstverband." Van de uitzendkrachten blijft 64% na de uitzendperiode aan het werk, waarvan bijna de helft (47%) in een vast dienstverband. Verder blijken de sectoren zakelijke dienstverlening (19,6%), industrie (18,3%), vervoer en opslag (8,3%) en bouwnijverheid (eveneens 8,3%) het meest gebruik te maken van uitzendkrachten.

Meer 45-plussers

De Uitzendmonitor biedt ook een inkijk in de leeftijdsopbouw van het uitzendpersoneel. Zo is van de ruim 700.000 uitzendkrachten in Nederland inmiddels 18% 45 jaar of ouder. Twintig jaar geleden maakte deze groep nog maar 3 à 4% van het totaal uit. En gezien de demografische ontwikkelingen zal deze trend alleen maar toenemen, zo is de verwachting.