Werkdruk en angst zorgen voor egoïsme op kantoor

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De onderlinge relatie tussen collega’s op de Nederlandse werkvloer verslechtert. Door de toenemende werkdruk en de angst om hun baan te verliezen, gedragen de werknemers zich egoïstischer.

Dit blijkt uit de jaarlijkse werkmonitor die onderzoeksbureau Motivaction uitvoerde in opdracht van financieel-juridisch dienstverlener DAS. Waar vorig jaar nog 80% van de mensen zichzelf kwalificeerde als een ‘echte teamplayer’, is dat percentage nu gedaald tot 70%.

‘9-tot-5-mentaliteit’ is verleden tijd

Daarentegen is de mate van bereidheid om te werken flink toegenomen. In vergelijking met 2013 zegt nu 37% van de mensen dat zij ’s avonds voor de baas doorwerken. Dat is een stijging van 7%. Ook blijkt uit het onderzoek dat het aantal werkenden dat zelf vindt ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ te hebben, is toegenomen naar maar liefst 75%.

Desalniettemin moeten werkgevers voorzichtig zijn, stelt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS. “Dat mensen bereid zijn steeds harder te werken is natuurlijk goed nieuws voor bedrijven, maar de werkgevers moeten er wel op letten dat het teambelang niet uit het oog verloren wordt door de individuele medewerkers.”

Onderlinge rivaliteit en hoge werkdruk

Besselink gaat verder: “Met minder mensen hetzelfde of zelfs meer werk moeten doen, leidt immers niet alleen tot onderlinge rivaliteit, maar ook tot een hogere werkdruk. Beide kunnen op termijn leiden tot minder productiviteit”. Hij sluit af: “Een ratrace waarbij medewerkers onder steeds hogere druk komen te staan, is niet wenselijk. Ziekten en zelfs een burn-out liggen dan op de loer.”