Sollicitatieproces kan imago van bedrijven schaden

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Wanneer sollicitanten een slecht gevoel overhouden aan een sollicitatieproces, kan dit de bewuste werkgever veel schade berokkenen. Dit concludeert het Britse softwareplatform Shortlister op basis van onderzoek onder tweeduizend werkzoekenden. Zo’n 80% van de respondenten geeft aan een negatieve ervaring tijdens een sollicitatie te delen met hun omgeving.

Reputatieschade groot gevaar

“Reputatieschade is een enorme bedreiging voor ondernemingen, die zij dan ook met alle mogelijk middelen moeten zien te vermijden,” stelt David Dewey, ceo van Shortlister. “Gefrustreerde reacties van afgewezen sollicitanten vormen een van de ernstigste risico’s op het gebied van reputatieschade.” Volgens Dewey is het zonde dat bedrijven flink investeren in een positief imago middels marketingcampagnes, om vervolgens het zorgvuldig opgebouwde beeld weer af te breken met een gebrekkig wervingsbeleid.

Gebrek aan communicatie

De belangrijkste ergernis die kandidaten ervaren, is het gebrek aan communicatie tijdens het sollicitatieproces. Veel te vaak worden sollicitanten niet of nauwelijks op de hoogte gehouden van de voortgang, of moeten ze lang wachten op een reactie. Dewey: “Helaas hoort het bij het proces van solliciteren dat een groot deel van de sollicitanten moet worden teleurgesteld. Maar het sollicitatiegesprek en de communicatie rondom het wervingsproces bieden werkgevers de gelegenheid om in elk geval de goede naam van het bedrijf hoog te houden.”

Social media

Van de mensen die aangeven de negatieve ervaringen te zullen delen (80% van het totaal), geeft 6% aan van plan te zijn deze informatie bewust met zoveel mogelijk mensen te delen. 2% Geeft aan de ervaringen te willen verspreiden via Twitter of Facebook. “Grote bedrijven hebben al gauw honderden, zo niet duizenden volgers op sociale media,” geeft Dewey aan. “Dat geeft al aan hoe ver de negatieve impact van een teleurgestelde sollicitant kan reiken. Bedrijven zouden dan ook moeten zorgen dat geweigerde kandidaten niet worden geconfronteerd met frustrerende zaken die ze vervolgens wereldkundig kunnen maken via social media.”