Werkstress in Nederland bereikt kookpunt

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De werkstress in Nederland neemt toe. 40% Van de werknemers zegt meer stress op het werk te voelen ten opzichte van het jaar 2013. De toenemende werkstress wordt veroorzaakt door onzekere toekomstverwachtingen, de overvloed aan digitale informatiestromen en de mate van flexibiliteit die van werknemers wordt gevraagd.

Het gevolg hiervan is dat het voor Nederlandse werkenden steeds moeilijker wordt een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé. Dat is de conclusie uit een landelijk arbeidsmarktonderzoek van Tempo-Team onder 2.500 Belgische, Duitse en Nederlandse werkgevers en werknemers.

Werkdruk is sluipmoordenaar

“De oplopende werkdruk is een sluipmoordenaar. Het is belangrijk dat organisaties hier serieus naar kijken, anders verwachten we dat steeds meer mensen vast gaan lopen in hun baan en kunnen gaan uitvallen. Echter, door de hoge werkloosheid blijft iedereen – uit angst om zonder werk te komen zitten - maar doorgaan, met alle gevolgen van dien”, aldus Melanie Koelemaij, HR-directeur bij Tempo-Team.

Derde ziekteverzuim veroorzaakt door werkstress

Uit onlangs gepresenteerd onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) blijkt dat op dit moment een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim te wijten is aan werkstress. In financiële instellingen en het onderwijs wordt maar liefst de helft van het ziekteverzuim veroorzaakt door de hoge werkdruk. Dit maakt werkstress het grootste beroepsrisico in ons land.

Tevredenheidsonderzoek

Een oplossing om als organisatie beter op de hoogte te zijn, is het tijdig in kaart brengen van de werkstress van hun werknemers. Door middel van een tevredenheidsonderzoek kan een organisatie naar medewerkers luisteren, hen meer inspraak en vertrouwen geven en hen er bewust van maken dat zij ook onderdeel van het succes van de organisatie zijn.

Medewerkers betrekken bij koers organisatie

“De digitale ontwikkelingen en de snelheid van de veranderingen zullen niet minder worden,” meent Koelemaij. “Integendeel. In dit krachtenveld is het belangrijk dat werknemers echt betrokken worden bij de koers die de organisatie uitstippelt. Het geeft vertrouwen en dus meer rust als je als werknemer weet waarom je organisatie bepaalde beslissingen neemt en je weet wat jouw inbreng toevoegt aan het totale proces.” Bovendien werkt het volgens Koelemaij motiverend wanneer iemand actief mag meedenken over oplossingen: “Dan hoeft een hogere werkdruk niet tot meer stress te leiden. Ook is het voor werkgevers belangrijk om te blijven investeren in opleidingen. Dit zorgt voor minder stress op de werkvloer omdat daarmee de vaardigheden en kennis up-to-date blijven.”