Jongeren vergeten met hun cv een verhaal te vertellen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Jongeren die solliciteren zijn vaak te veel gericht op het opsommen van hun kwalificaties en te weinig op het vertellen van een verhaal over zichzelf. Dat stellen Britse onderzoekers van Brathay Trust, een organisatie die opkomt voor de belangen van jongeren op de arbeidsmarkt. In het onderzoek werden bijna duizend managers ondervraagd over het aannemen van jongeren en de mate waarin deze in staat zijn een aantrekkelijk cv samen te stellen.

Opsomming van kwalificaties

Van de respondenten geeft 38% aan dat solliciterende jongeren tekortschieten in het vermelden van zogenaamde zachte vaardigheden (zoals communicatie ) in hun curriculum vitae. Bijna een vijfde van de managers (19%) geeft aan dat sollicitaties van jonge kandidaten er allemaal hetzelfde uitzien. “Een cv moet meer bevatten dan alleen opsomming van kwalificaties,” meent Jez Anderson, opleidingsmanager bij Brathay Trust. “Werkgevers willen zich een beeld kunnen vormen van kandidaten en zijn benieuwd of iemand qua persoonlijkheid bij de organisatie past. Daarnaast zijn vaardigheden erg belangrijk, terwijl veel jongeren zich beperken tot alleen diploma’s en functies.”

Modern cv vraagt om nieuwe vaardigheden

“Uitsluitend werkervaring en papiertjes zijn voor de meeste werkgevers allang niet meer voldoende,” stelt Anderson verder. Ze vindt dat scholen en universiteiten meer aandacht zouden moeten besteden aan de vaardigheden van jongeren om zichzelf op een goede manier te presenteren ten opzichte van potentiële werkgevers. “Steeds meer wordt in het aannamebeleid gelet op persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen van sollicitanten. Een traditioneel cv voldoet niet meer om deze informatie over te brengen.” Behalve een beeld van iemands persoonlijkheid, willen organisaties ook enthousiasme zien bij kandidaten. Anderson: “En enthousiasme voor de functie kan nu eenmaal lastig worden overgebracht aan de hand van alleen maar feiten en cijfers.”