Genoeg vrouwelijk talent aanwezig in Nederland

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Nederland heeft meer dan genoeg vrouwen beschikbaar om in de toekomst topfuncties te bekleden. Dat is de strekking van de ‘Monitor talent naar de top’ die Gerdi Verbeet deze week aanbood aan Hans van der Vlist, secretaris-generaal van het Ministerie van OCW ( onderwijs , cultuur en wetenschap).

Talent naar de Top

De monitor is een initiatief van de Stichting Talent naar de Top, die zich sterk maakt voor het instromen, doorstromen en behouden van vrouwen in topfuncties. Het aandeel van vrouwen in de top steeg in 2013 licht (0,4 procentpunt) naar 20,1%. In de subtop, de managementlaag net onder de top, steeg het aantal vrouwen sterker: met 0,9 procentpunt (naar 26,1%). Het beeld van de ambitieloze vrouw moet worden bijgesteld, aldus Verbeet.

Gematigd optimisme

Verbeet is optimistisch, maar waakt nog voor al te veel euforie: “Het beeld is positief, maar we moeten realistisch blijven. In dit tempo duurt het nog tot 2045 voordat de topfuncties voor 50% worden bezet door vrouwen. Organisaties moeten dus stevig aan de slag.” De oud-Kamervoorzitter doelt onder meer op de wettelijke percentages waar grotere bedrijven zich aan dienen te houden: “De nieuwe Wet bestuur en toezicht die al sinds 1 januari 2013 in werking is, bepaalt dat ‘grote vennootschappen’ het wettelijke streefcijfer van minimaal 30% vrouwen moeten hanteren.”

Meeste topvrouwen in cultuur, media en communicatie

Wat betreft hun aanwezigheid in de top van organisaties, scoren vrouwen het best in de sector cultuur, media en communicatie : ruim 57%. De sectoren waarin ze het slechtst zijn vertegenwoordigd, zijn logischerwijs de traditionele mannenbolwerken: technologie en telecom (beide 14%) en bouw, transport , industrie en energie (alle 15%). Bij een meerderheid van de onderzochte bedrijven (55%) nam het aantal vrouwen in de top toe, terwijl het bij 11% gelijk bleef. Bij de overige 34% nam het vrouwelijke aandeel in hogere functies af.