Ongebruikte software kost Europese bedrijven miljarden

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Bedrijven verspillen jaarlijks miljarden euro’s aan bedrijfssoftware die niet wordt gebruikt, blijkt uit onderzoek van business-softwarebedrijf Sage onder ict-managers verspreid over Europa. Verder maakt 92% van de Nederlandse organisaties niet optimaal gebruik van de bedrijfssoftware.

9,6 Miljard euro verspild

Meer dan 200.000 Europese midden- en kleinbedrijven werkten mee aan het onderzoek; samen zorgen zij voor maar liefst 9,6 miljard euro aan verspilling. Gemiddeld betekent dit iets meer dan 43.000 euro per bedrijf. “Dit onderzoek moet een enorme wake-up call zijn voor bedrijven in heel Europa, die miljarden besteden aan software die ze niet gebruiken,” stelt Christophe Letellier, CEO van Sage Mid-Market. “Bedrijfssoftware moet een belangrijk onderdeel zijn van elke mid-market-strategie om vooruit te komen.” Behalve naar de bedragen, werd ook gekeken naar de mate waarin organisaties de functionaliteiten van bedrijfssoftware benutten. Liefst 88% van de Europese bedrijven maakt hier niet optimaal gebruik van; voor Nederland is dit zelfs 92%.

Software sluit niet aan op bedrijfsbehoeften

De meest genoemde redenen voor ict-beleidsmakers om software niet te gebruiken, zijn: ‘een te groot aantal functionaliteiten in verhouding tot de reële behoeften van het bedrijf’ (36%) en: ‘gebrek aan opleiding van de gebruikers' (25%). De redenen blijken per land te verschillen: in Duitsland wijzen veel managers op ‘duplicatie met andere software’ (35%), terwijl relatief veel Britten een ‘gebrek aan vraag van de klant’ opvoeren als reden. Letellier: “Op dit moment bestaat er een kloof tussen de aangekochte oplossingen en de bedrijfsbehoeften. Beleidsmakers luisteren niet genoeg naar hun gebruikers en dat betekent dat ze *one size fits all*-oplossingen proberen te vinden, in plaats van op maat gemaakte producten die tegemoetkomen aan de werkelijke behoeften van de gebruiker.”