Bedrijven doen onvoldoende om klantgegevens te beveiligen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (82%) is van mening dat bedrijven meer moeten doen om de persoonlijke gegevens van klanten te beschermen. Dat blijkt uit een onderzoek van researchbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van ZyLAB, een Nederlands informatietechnologie-ontwikkelaar die zich specialiseert in enterprise search en e-discovery. Het onderzoek is bedoeld om inzicht te krijgen in de manier waarop bedrijven en andere organisaties omspringen met de beveiliging van persoonsgegevens.

Financiën en adresgegevens liggen gevoelig

Vooral informatie over de financiële situatie (76%) en adresgegevens (63%) moeten volgens de ondervraagden goed beschermd worden. Gegevens die minder belangrijk worden gevonden zijn de huwelijkse staat (2%), geloofsovertuiging (2%) en leeftijd (3%).  De respondenten maken zich het meest zorgen over identiteitsdiefstal en ongeautoriseerde betalingen na onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens (bijvoorbeeld phishing). 76% Van de ondervraagden vreest hiervoor. De organisaties die het meest gewantrouwd worden zijn banken (41%), overheidsorganen (28%) en medische organisaties (21%).

Klant legt verantwoordelijkheid bij de organisatie

 "Wat opvalt in het onderzoek,” stelt oprichter en chief strategy officer van ZyLAB Johannes Scholten, “is dat 43% van de respondenten als klant zelf geen aparte maatregelen treft om persoonlijke gegevens te beschermen. Zij verwachten dat het bedrijf waarbij zij klant zijn, die gegevens beschermt en gaan pas tot actie over wanneer blijkt dat er niet zorgvuldig wordt omgegaan met hun persoonlijke gegevens." Van de respondenten geeft 14% aan zeker juridische stappen te ondernemen indien een bedrijf onzorgvuldig omspringt met persoonsgegevens. Nog eens 28% stelt een een gang naar de rechter in overweging te nemen. Een kwart vraagt het bedrijf om opheldering (26%) of beëindigt de samenwerking (25%). Volgens Scholtes dienen bedrijven dit in het achterhoofd te houden: “Organisaties zullen hier rekening mee moeten gaan houden, bijvoorbeeld door middel van een goed doordacht en juridisch verdedigbaar archiveringsplan.”