Meer dan een miljoen mensen in Nederland zoeken een baan

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Uit een rapport van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group blijkt dat 1,3 miljoen Nederlanders actief op zoek zijn naar werk. Dat komt neer op 16,5% van de arbeidsmarkt. In het rapport, getiteld ‘Arbeidsmarktontwikkelingen Q1-2014: kansen en knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt’, stelt het bureau verder dat het arbeidsmarktperspectief licht is verbeterd. Dit is vooral te danken aan de gunstige vooruitzichten in de ict en de technische sector .

Arbeidsmarkwaarde stijgt

Dat het perspectief voor werkzoekenden iets gunstiger is geworden, heeft twee belangrijke redenen. Ten eerste trekt de vraag naar arbeid langzaam maar zeker aan als gevolg van het positievere economische klimaat. Daarnaast dienen zich, vooral vanwege het ontmoedigingseffect, minder werkzoekenden aan op de arbeidmarkt. De kansen voor de overgebleven kandidaten om werk te vinden nemen hierdoor toe, wat zicht vertaalt in een hogere arbeidsmarktwaarde. Volgens Intelligence Group maken bedrijven zelf steeds meer gebruik van dit soort cijfers. Directeur Geert-Jan Waasdorp: “Steeds vaker rekenen werkgevers de arbeidsmarktwaarde uit van de eigen werknemers in het kader van duurzame inzetbaarheid en het inrichten van sociale plannen. Net zoals in bijvoorbeeld voetbal of honkbal, hebben werkgevers meer grip op de (toegevoegde) waarde van het eigen personeel.” 

Gemiddelde zoektijd ruim zes maanden

De gemiddelde tijd dat mensen zoeken naar een baan ligt momenteel op 6,3 maanden, maar zal naar verwachting afnemen als gevolg van de verbeterde arbeidsmarktwaarde. De functiegebieden waarin kandidaten het snelst een baan vinden, zijn de bouw , ict en techniek. Voor banen op hbo-niveau geldt voor alledrie een gemiddelde zoekduur van slechts één maand. Het minst kansrijk zijn werkzoekenden op dit moment in de functiegebieden persoonlijke verzorging, sport en toerisme (vmbo-niveau), kwaliteitsmanagement (wo), administratief/secretarieel (vmbo en wo) en sociaal en maatschappelijk (vmbo): hier is de gemiddelde zoektijd elf maanden. Wat betreft het toekomstperspectief scoort één functiegroep een ‘zeer negatief’, namelijk de verpleging en verzorging op vmbo-niveau.