Vakantiegeld wordt weer besteed aan vakantie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Meer dan voorgaande jaren wordt het jaarlijkse vakantiegeld daadwerkelijk uitgegeven aan vakantie , blijkt uit een enquête van ING onder tienduizenden Nederlanders. De bank noemt de toegenomen bereidheid om geld ‘echt’ uit te geven een teken van vertrouwen.

Vakantiegeld liefst in één keer

Tegen het einde van mei ontvangen werknemers en uitkeringsgerechtigden traditioneel hun vakantiegeld. Gemiddeld bedraagt dit 8% van het jaarloon, wat grofweg neerkomt op een maandsalaris. Opvallend is dat de ruime meerderheid van de ondervraagden (85%) het vakantiegeld het liefst in één keer ontvangt, ook als ze mogen kiezen voor maandelijkse uitbetaling. Deze laatste optie zou ze niet alleen in staat stellen eerder over het geld te beschikken, maar zou ook een rentevoordeel opleveren. Toch geeft slechts 7% aan deze mogelijkheid te verkiezen, waarschijnlijk uit zelfbescherming. Je moet immers over de nodige discipline beschikken om het geld toch niet aan iets anders uit te geven.

Twee derde laat vakantiegeld rollen

Ruim vier op de tien ondervraagden (42%) geeft aan het vakantiegeld daadwerkelijk aan vakantie uit te geven. Ten opzichte van vorig jaar betekent dat een toename van 6 procentpunt. Toch geeft nog altijd een op de vijf Nederlanders het vakantiegeld uit aan andere zaken, zoals meubelen of – al dan niet met het aankomende WK voetbal in het achterhoofd - aan een nieuwe televisie. Ruim een derde van de respondenten (36%) kiest ervoor het geld op de spaarrekening te storten, te beleggen of schulden af te lossen (tegen 40% in 2013).

Teken van optimisme

 Al met al geeft dus 64% het vakantiegeld uit, waar dat in 2013 nog een kleine 60% was. Deze toename kan een kleine opsteker voor de Nederlandse economie betekenen. Naar schatting wordt er dit jaar 20 tot 25 miljard euro aan vakantiegeld uitbetaald: een toename in uitgaven van 4% zou dus neerkomen op een economische impuls van zo’n 800 miljoen euro. Dit lijkt een groot bedrag, maar in feite valt dat mee: per dag wordt in Nederland datzelfde bedrag van 800 miljoen euro uitgegeven aan goederen en diensten. Daar komt nog bij dat een groot deel van het vakantiegeld in het buitenland wordt besteed. Al met al is het economische effect te verwaarlozen, maar is de grotere bereidheid het vakantiegeld uit te geven vooral een teken van toegenomen optimisme.