Wearables kunnen productiviteit flink verhogen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De zogeheten wearables, kleine smartphone-achtige gadgets die op het lichaam worden gedragen, kunnen de productiviteit op de werkvloer met maar liefst 8,5% doen toenemen. Dat stellen wetenschappers van Goldsmiths College, onderdeel van de Universiteit van Londen. Ook het werkplezier krijgt dankzij het gebruik van wearable technology een boost, constateren zij.

Potentie op de werkvloer

“De onderzoeksresultaten laten de potentiële kracht zien die deze technologie heeft, “ stelt hoofdonderzoeker Chris Brauer. “Wearables ontwikkelen zich mogelijk tot de grootste trend sinds de tablet, dus is het logisch dat werkgever en werknemer gaan zoeken naar de ideale manier om ze in te zetten op de werkvloer.” Brauer verwacht dat de wearables waardevolle informatie kunnen bieden. “Op basis van de gegevens die bijvoorbeeld een smartwatch verzamelt, kunnen werkgevers inzicht krijgen in de manier waarop het menselijk gedrag invloed uitoefent op productiviteit, prestatie, welzijn en baantevredenheid.”

Zinvol gebruik van big data

Ook Nigel Beighton, technisch directeur van Rackspace, het cloud-opslagbedrijf dat opdracht gaf voor het onderzoek, is enthousiast over de toekomst van wearables. Wel is hij van mening dat de toepassing van de technologie nog flink moet worden uitgebreid en verbeterd. “Veel wearable-apps zijn toegespitst op het verbeteren van bepaalde aspecten van het dagelijks leven, zoals gezondheid, fitness en concentratie. De slag die die we nu moeten maken, zowel in het belang van bedrijven als individuen, is het toepassen van big data op zo’n manier dat we de context van gegevens beter kunnen begrijpen. Pas dan kunnen we de wearables op een echt zinvolle manier inzetten op in de werkomgeving.”

De praktijk in Groot-Brittannië

Marktonderzoeksbureau Vanson Bourne ondervroeg honderden ict-managers in Groot-Brittannië over de toepassing van wearables in hun bedrijf. Van deze bedrijven gebruikt 29% een vorm van wearable technology op de werkvloer. De redenen om dit te doen zijn volgens de managers het welzijn van de werknemer (16%), de directe toegankelijkheid van belangrijke gegevens (15%) en het optimaliseren van de klantenservice (14%). Wat betreft de uitdagingen van wearable technology ondersteunen de resultaten de woorden van Nigel Beighton: 20% van de ict-managers geeft aan dat het grootste knelpunt op dit moment wordt gevormd door een ict-omgeving die nog niet is ingericht om big data op een zinvolle manier te kunnen interpreteren.