Hulpvaardige collega op lange termijn succesvoller

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Werknemers die hun collega’s graag te hulp schieten, blijken op lange termijn meer productiviteit te behalen. Dit constateert Adam Grant, professor aan de Universiteit van Pennsylvania. Weliswaar leveren de hulpvaardigen op korte termijn iets in wat betreft hun productie, maar dit wordt gecompenseerd door hun inzet en opofferingsgezindheid gedurende de rest van hun  carrière .

Een ander helpen inspireert

“Het helpen van de medemens verrijkt ons leven: het laat ons zien dat onze bijdragen er toe. Bovendien motiveert het ons harder en efficiënter te werken,” stelt Grant, professor management en psychologie aan de Wharton School of Business, onderdeel van de Universiteit van Pennsylvania. Als voorbeeld noemt Grant jonge artsen en studenten geneeskunde : “Alleen wanneer zij zich concentreren op het aspect van het helpen van anderen, kunnen zij de uitputtende weken van werk en studie doorstaan. Ze weten dat patiënten en collega’s van hen afhankelijk zijn.”

Verkopers en vertrouwen

Grant voert in zijn publicatie ‘Give and Take: Why Helping Others Drives Our Succes’ nog een andere beroepsgroep aan als voorbeeld: de verkopers . “In de sales-wereld stellen helpers het belang van de klant vaak boven hun eigen targets. Toch blijkt dat ze na een jaar de beste verkoopcijfers kunnen overleggen.” Dit is volgens Grant het resultaat van de vertrouwensband die hulpvaardige personen opbouwen met de klant: “Wanneer een verkoper werkelijk in je geïnteresseerd is, ontstaat er vertrouwen. Zo wordt de kans groter dat je iets koopt, dat je terugkomt om meer te kopen en dat je potentiële nieuwe klanten enthousiast maakt.”

Hulpvaardigheid zorgt voor ontwikkeling

Een andere reden dat hulpvaardigheid op de lange termijn voor meer productiviteit zorgt, is het educatieve aspect. Iemand die anderen helpt, leert verschillende rollen en functies op zich te nemen. Dit vertaalt zich niet alleen in een bredere inzetbaarheid, maar ook in reflectie op de eigen rol. Grants constateringen worden ondersteund door onderzoek van Neha Shah, professor aan de Rutgers Universiteit in New Jersey. Zij bestudeerde de rol van consultants bij een groot Amerikaans consultancybureau en kwam tot de conclusie dat de beste prestaties werden geleverd door de werknemers die de meeste hulp aanboden aan collega’s. Het meedenken bij problemen van collega’s levert nieuwe inzichten op, die je helpen bij je eigen uitdagingen en die ervoor zorgen dat je in het algemeen een betere probleemoplosser wordt.