Hogeropgeleiden steeds meer bereid om gratis te werken

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Hoogopgeleide jongeren tonen een grotere bereidheid om tijdelijk gratis te werken en zodoende ervaring op te doen. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Adecco onder Britse jongeren tussen de 16 en 24 jaar. 

Van de jongeren blijkt 49% bereid te zijn tijdelijk gratis te werken om uiteindelijk een plaats op de arbeidsmarkt te verdienen. Van deze mensen is maar liefst 47% bereid om elke beschikbare baan te accepteren. Volgens Adecco zijn deze cijfers in tegenspraak met de huidige geluiden dat de jongere generatie zich bijzonder kieskeurig opstelt op de arbeidsmarkt. 

Lager opleidingsniveau

Naarmate het opleidingsniveau daalt, neemt ook de bereidheid om gratis te werken af. Bij respondenten met een middelbareschooldiploma geeft nog 54% aan te overwegen om gratis te werken. Uit het onderzoek blijkt verder dat die bereidheid bij de laagstgeschoolden tot 38% terugvalt. 

Meerderheid wordt afgewezen

69% Van de jongeren solliciteert over een periode van twaalf maanden tien keer of minder. Bij 14% is er sprake van meer dan twintig sollicitaties. Desondanks bleek 13% van de respondenten op geen enkele sollicitatie een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek te hebben ontvangen. Slechts 54% werd één keer voor een onderhoud met een potentiële werkgever uitgenodigd. 

Gebrek aan werkervaring

“Het onderzoek toont aan dat de carrière van jongeren vaak door een gebrek aan werkervaring wordt geremd,” aldus Alex Fleming, managing director van Adecco. “Er blijkt immers dat het gebrek aan ervaring bij 54% van de ondervraagden reden was voor het negatieve resultaat van een sollicitatiegesprek.” 

Veel respondenten vinden het zo moeilijk hun professionele carrière op gang te krijgen, dat zij bereid zijn om gratis aan de slag te gaan, zodat zij ervaring op kunnen doen. “Dat is fundamenteel oneerlijk. Jongeren verdienen een kwalitatieve begeleiding. Ondernemers moeten in samenwerking met het onderwijs en de ouders garanderen dat jongeren zich met voldoende expertise op de arbeidsmarkt kunnen aanbieden.”