Robots zorgen voor nieuwe banen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Robots worden door veel mensen als een bedreiging van de werkgelegenheid gezien, maar volgens nieuw onderzoek van het ING Economisch Bureau hoeven we ons geen zorgen te maken. Sterker nog, de robots zorgen voor meer banen.

Nieuwe behoeftes, nieuwe werkgelegenheid

In september 2013 stelden de Britse economen Michael Osborne en Carl Benedikt Frey dat robots bijna de helft van de banen zouden kunnen overnemen. Zo zouden onder meer accountants en telemarketeers zich zorgen moeten maken over hun toekomst. De analyse van het ING Economisch Bureau nuanceert de claims van de economen. Ja, er zullen banen verdwijnen, maar tegelijkertijd zorgt de ‘robotisering’ voor meer productiviteit, meer welvaart en nieuwe banen. “De inzet van robots helpt ons om de economische groei op peil te houden, door het verder verhogen van de productiviteit per gewerkt uur,” stelt Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland. Nieuwe technologie zorgt voor nieuwe behoeftes onder consumenten en bedrijven. En deze behoeftes leiden weer tot nieuwe werkgelegenheid. Blom: “Denk hierbij aan ict-medewerkers , social media managers en functies in de games -industrie. Allemaal beroepsgroepen die dertig jaar geleden niet of nauwelijks bestonden, maar inmiddels gemeengoed zijn geworden.”

Kansen voor Nederland

De Nederlandse economie is bij uitstek geschikt om in te spelen op de nieuwe technologie. Zo zijn we als Nederlanders koploper wat betreft het aantal huishoudens met breedbandinternet, doen we relatief veel online aankopen en doet het bedrijfsleven, in vergelijking met andere landen, veel aan technologische innovatie. Wereldwijd staat Nederland op de vierde plaats als het gaat om de kwaliteit van de digitale infrastructuur en de mate waarin we deze inzetten om de economie te stimuleren. Bovendien volgt 40% van de Nederlandse jongeren hoger onderwijs. “Deze combinatie van capaciteiten en aanpassingsvermogen maakt dat Nederland de technologische kansen goed kan benutten,” meent Blom, “Zowel op de arbeidsmarkt, in de industrie, de dienstensector, als in het dagelijks leven.”

Robot geen bedreiging, maar een vriend

De analyse van het Economisch Bureau van ING is dus hoopgevend, maar ook de Nederlanders zelf zijn positief gestemd. Zo’n drie kwart beschouwt de technologische ontwikkelingen, waaronder de robotisering, als een positieve of neutrale factor wat betreft de eigen kansen op de arbeidsmarkt. Verder staat bijna de helft positief tegenover een veranderende invulling van de werkzaamheden, terwijl een minderheid (28%) uitgesproken negatief is. Blom ziet de entree van robots met vertrouwen tegemoet: “Nederland en de Nederlanders zijn klaar voor verandering. Als we de robot zien als metgezel in plaats van bedreiging, liggen er mooie kansen in het verschiet.”