Zorgmedewerkers moeten zich massaal omscholen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De komende jaren zullen 80.000 zorgmedewerkers moeten worden om- of bijgeschoold, omdat er veel werk uit de zorg verdwijnt als gevolg van bezuinigingen. Dat is een van de maatregelen uit het banenplan dat minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week presenteerde.

De verwachting is dat twee derde van de bewuste medewerkers kan worden omgeschoold naar een andere baan in de zorg . De overige 25.000 moeten werk zien te vinden in een andere sector. Voor een bedrag van tweehonderd miljoen euro moeten de 80.000 medewerkers worden om- of bijgeschoold.

Zorgsector moet fors bezuinigen

Door de vergrijzing zijn er steeds meer ouderen die zorg nodig hebben. De overheid stimuleert dat die zorg steeds meer van huis uit plaatsvindt. Zo moeten ouderen langer thuis blijven wonen, waardoor banen in de zorgsector verdwijnen. Ook zijn er bezuinigingen in de jeugdzorg , de thuiszorg en in de gehandicaptenzorg .

Het banenplan voor de zorg moet voorkomen dat zorgmedewerkers op straat komen te staan. Dit plan is tot stand gekomen in overeenstemming met werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg.

“Het doel is zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden”, aldus Asscher vandaag in een persconferentie. Naar verwachting van het kabinet zal er de komende jaren eerst een dip in de werkgelegenheid komen en daarna op de lange termijn weer meer werk.

Volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zullen jaarlijks honderd- tot tweehonderdduizend banen in de zorg een andere vorm krijgen. “Mensen die nu in instellingen werken, zullen vaker zorg aan huis gaan verlenen. Het werk in instellingen zal ook veranderen. Het zal meer gaan om zware zorg.”

Niet iedere vakbond gelukkig met ‘rookgordijn’

Niet alle vakbonden binnen de zorgsector vinden het banenplan goed. Voorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk spreekt van een ‘rookgordijn’. Het plan dient volgens Abvakabo alleen om de aandacht van de mensen af te leiden van bezuinigingen in de zorg. Van Brenk: “Als de bezuinigingen zo doorgaan, dan is dit banenplan niet anders dan een grote rookwolk die de afbraak moet verdoezelen. Dit geld kan beter direct worden besteed aan goede zorg.”

De bond plaatst ook vraagtekens bij omscholing: zo veel zal er niet zijn, verwachten ze. “De werkloosheid is nu al historisch hoog”, zegt Van Brenk. Volgens Abvakabo zorgen de bezuinigingen op de zorg juist voor meer banenverlies, dat zou kunnen oplopen tot 120.000 arbeidsplaatsen. Vorige week werd op driehonderd locaties actiegevoerd door de vakbond tegen de plannen van het kabinet.