Oudere werknemers komen vaker weg met cv-leugens

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Hoe ouder de potentiële werknemer, hoe groter de kans dat diens cv niet of nauwelijks wordt nagetrokken door een recruiter. Dit blijkt uit onderzoek van Higher Education Degree Datacheck (HEDD), een antifraude-orgaan van de Britse overheid . Oudere werknemers kunnen in de verleiding worden gebracht de werkervaring en kwalificaties op hun cv aan te dikken, waarschuwt de organisatie.

Kwalificaties oudere werknemers vaak niet gecheckt

Van de ruim 20.000 verzoeken om verificatie die de afgelopen twee jaar bij de HEDD binnenkwamen, ging ruim drie kwart (76%) over mensen die zijn afgestudeerd na 2000. De helft betreft afgestudeerden van de afgelopen vier jaar, terwijl 16% ging over werknemers die in de jaren negentig hun diploma haalden. Afgestudeerden van voor 1990 zijn slechts goed voor 8% van de referentieverzoeken. Onderzoeksleider Jayne Rowley constateert dat bedrijven lakser worden naarmate een kandidaat ouder is: “Mensen die verder in hun carrière zijn, komen eerder weg met leugens en overdrijvingen, simpelweg omdat de informatie niet gecheckt wordt. Bij mensen die al een tijd aan het werk zijn, wordt gedacht dat eerdere werkgevers de informatie wel geverifieerd hebben.” En zo kunnen mensen dus wegkomen met aangedikte of zelfs compleet verzonnen claims wat betreft werkervaring en diploma’s.

Ouderen worden in verleiding gebracht te frauderen

Aangezien de wat oudere werknemers de hete adem van jongere concurrenten in hun nek voelen, kan het voor hen aanlokkelijk zijn om in hun cv enigszins te overdrijven, waarschuwt Rowley. Zeker wanneer deze mensen merken dat ze wegkomen met onterechte claims. Ze wijst op de gevallen van fraude die de afgelopen tijd aan het licht zijn gekomen en stelt dat daar vele zaken tegenoverstaan die onopgemerkt blijven. “Mensen die in de twintigste eeuw zijn afgestudeerd, menen vaak dat hun jaren geleden opgedane ervaring of behaalde papieren niet meer zo relevant zijn en komen dan in de verleiding om er een draai aan te geven.” Rowley hoopt dat de onderzoeksuitkomst bedrijven en recruiters kan bewegen om minder goedgelovig te zijn jegens de oudere sollicitant.