The Wolf of Wall Street doet interesse in stockbrokers opleven

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Hoewel de film op z’n zachtst gezegd een bedenkelijk beeld schetst van het vak van broker , neemt de interesse in het beroep sterk toe sinds The Wolf of Wall Street uit is. Vacaturesite Indeed.com meldt dat het aantal zoekopdrachten naar ‘stockbroker’ met 80% is toegenomen rond het uitkomen van de film.

Hernieuwde belangstelling voor het vak van broker

Zowel op de Amerikaanse als de Britse website van Indeed valt een opvallende toename op te merken wat betreft het aantal zoekopdrachten naar vacatures voor brokers, blijkt uit de kwartaalcijfers die de website presenteert. In januari 2014, toen de film in Groot-Brittannië uitkwam, nam de frequentie van de zoekterm ‘stockbroker’ met 44% toe. In de VS is de toename zoals gezegd zelfs 80%. David Ruddick, vicepresident International Markets bij Indeed, noemt de belangstelling voor brokers opmerkelijk. “Erg interessant om te zien welke invloed films en populaire cultuur kunnen hebben op werkzoekenden. Veel mensen vinden inspiratie voor hun carrière in de karakters van film- en tv-series. In het geval van The Wolf of Wall Street wordt dit zelfs door feiten ondersteund.”

Critici hekelen verheerlijking bankiersbestaan

De hernieuwde belangstelling voor het beroep zal niet door iedereen toegejuicht worden, aangezien er ten tijde van de verschijning al veel kritiek te horen was op de film. Zo zou de extravagante levensstijl die hoofdpersoon Jordan Belfort eropna houdt te veel worden verheerlijkt door de filmmakers. Critici claimden dat de film reclame maakte voor het gedrag dat de Amerikaanse economie tot de grond toe had afgebroken. Alle controverse ten spijt lijkt er opnieuw een generatie te zijn opgestaan die geen moeite heeft met de wereld van het snelle geld. Overigens had de jaren tachtig-film Wall Street van Oliver Stone een vergelijkbaar effect op de belangstelling voor het werken bij banken.