Werknemer past niet bij werkgever

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Niet meer dan 16% van de werknemers vindt dat de organisatie waarvoor hij werkt bij hem past en aansluit bij zijn levenswijze. Dat is de uitkomst van een wereldwijd onderzoek onder meer dan 7.000 medewerkers van grote bedrijven in tien landen, dat in opdracht van marktleider in kantoormeubelen Steelcase is uitgevoerd.

Dit schrikbarend lage percentage is grotendeels te danken aan de werkomgeving die naar het oordeel van de respondenten niet voldoet aan de eisen.

Perceptie en levensstijl


Uit het onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen de perceptie van iemands werkomgeving en werkplek en de mate waarin hij zijn werkgever bij hem en zijn levensstijl vindt passen. Van de werknemers wereldwijd is 41% niet of niet erg tevreden met zijn werkomgeving. Hiervan geeft 68% als belangrijke reden aan dat ze niet mobiel en uitsluitend binnen het kantoor kunnen werken. Het werken in een open kantooromgeving wordt door 35% van de respondenten die ontevreden zijn, genoemd.

De feiten over mobiel werken


Het blijkt wel uit de volgende cijfers die de feitelijke situatie met betrekking tot mobiel werken representeren, dat het niet puur een perceptiekwestie is:

* 62% van de werknemers wereldwijd werkt enkel en alleen binnen de muren van het kantoor en nooit ergens anders
* Bij de overheid wordt het minst buiten de muren van het kantoor gewerkt, binnen de IT-sector het meest
* Nederland zit onder het gemiddelde wat betreft mobiel werken, met 35% van de respondenten die aangeeft een of meerdere dagen per week op een andere plek dan kantoor te werken
* 79% van de werknemers wereldwijd werkt op kantoor aan een eigen, vaste werkplek
* Slechts 36% van de mensen wereldwijd heeft de beschikking over mobiele devices.

Werknemers willen zeggenschap over werkomgeving


De ontevredenheid van werknemers aangaande de werkomgeving heeft vooral te maken met het feit dat zij weinig zeggenschap hebben als het gaat om waar en hoe ze willen werken. Veel werknemers mogen niet zelf bepalen of ze op kantoor of bijvoorbeeld thuis willen werken. Wanneer zij op kantoor werken, is er vaak niet de mogelijkheid om een werkplek te kiezen die aansluit bij de gemoedstoestand en de taken die ze uitgevoerd moeten voeren. De ontevredenheid over niet-optimale werkomstandigheden leidt in hoge mate tot concentratieverlies (bij 83% van de mensen die ontevreden zijn) en gevoelens van stress (bij 84%). Wanneer het welzijnsgevoel in perceptie van werknemers op de werkvloer te wensen overlaat en zij het gevoel hebben dat hun werkgever en werkplek niet bij hen passen, heeft dit meteen ook een negatieve uitwerking op de productiviteit, creativiteit en samenwerking van mensen.

Goede werkomgeving


Naast dit onderzoek heeft Steelcase zelf nog een kwalitatieve studie verricht naar de eisen waaraan een goede werkomgeving vandaag de dag moet voldoen. Bij de moderne werknemer draait het om de begrippen optimisme, mindfulness, authenticiteit, verbondenheid, betekenis en vitaliteit.