Barbie beperkt carrièremogelijkheden van meisjes

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Spelen met een Barbie beperkt de carrièrekansen, constateren wetenschappers van de Oregon State University en de University of California. Zij ondervroegen Amerikaanse meisjes over hun toekomstige carrière . De meisjes die vooraf met Barbie-poppen hadden gespeeld, zagen voor zichzelf aanmerkelijk minder banen weggelegd.

Barbie is geen Mrs. Potato Head

De onderzoekers vroegen de meisjes naar de kansen die ze voor zichzelf zagen: welke beroepen zouden ze kunnen uitoefenen en hoe verhield zich dat tot de kansen van jongens? Waar de meisjes die met de Barbies hadden gespeeld zichzelf dus onbewust minder kansen toedichtten, gold dit niet voor de leeftijdsgenootjes die met de minder vrouwelijke Mrs. Potato Head hadden gespeeld. Volgens Aurora Sherman en Eileen Zurbriggen, beiden als psycholoog betrokken bij het onderzoek, kunnen Barbie-poppen een grote invloed hebben op de rol die meisjes voor zichzelf in het leven zien weggelegd. “Deze resultaten vormen een ontnuchterend bewijs van de nogal beperkte perspectieven die we onze dochters middels de Barbie-poppen voorschotelen. Slechts vijf minuten spelen blijkt genoeg om de opties die meisjes voor zichzelf zien, te doen afnemen.”

Afrekenen met de obsessie voor uiterlijk

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat de maatschappelijke druk wat betreft het uiterlijk kan zorgen voor depressies en eetstoornissen, stellen de onderzoekers. “Media, muziek , reclame en mode versterken de boodschap dat vrouwen vooral op hun uiterlijk worden beoordeeld,” menen Zurbriggen en Sherman. “Jongens worden bovendien, al dan niet onbewust, aangespoord om vrouwen als objecten te beschouwen.” Volgens de Amerikaanse wetenschappers spelen ook ouders een rol in het stereotyperingsproces: “Ouders dienen meer aandacht te besteden aan de impliciete en expliciete boodschappen die onder meer het spelen met een Barbie-pop met zich meebrengt. Deze boodschappen kunnen uiteindelijke een grote invloed hebben op de volwassen geworden meisjes.”