Investeerders zijn bij een pitch gevoelig voor uiterlijk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het uiterlijk speelt een belangrijke rol bij het houden van een pitch, blijkt uit onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hoe knapper de persoon die de pitch houdt, hoe groter de kans dat deze succesvol is. Vooral knappe mannen hebben een voordeel ten opzichte van hun minder aantrekkelijke concurrenten.

Aantrekkelijke mannen pitchen succesvoller

De onderzoekers van MIT bestudeerden daadwerkelijke pitches bij bedrijven, waarbij toeschouwers werd gevraagd om de sprekers in te delen op basis van aantrekkelijkheid. Dit cijfer werd vervolgens vergeleken met het succes dat een pitch had. Een ander onderdeel van het onderzoek bestond uit een videopitch, waarbij verschillende personen een identieke pitch hielden. Ook zij werden ingedeeld op een schoonheidsschaal en wederom bleken de pitches van de als aantrekkelijk beoordeelde personen succesvoller te zijn. Al met al blijken knappe mannen 36% meer kans te hebben dat hun pitch succesvol is.

Schoonheid geen garantie voor succes

Hoewel het effect van een knap uiterlijk is aangetoond, betekent dit niet dat ieder waardeloos plan kan worden verkocht dankzij de juiste looks en wat uiterlijke verzorging . De onderzoekers stellen dat “de fundamenten van het businessplan en de eerdere ervaringen van de ondernemers nog steeds de belangrijkste criteria zijn voor de vraag of er wordt geïnvesteerd.” Toch kan een knap uiterlijk het verschil maken wanneer er twijfel is. ”Er blijft een duidelijke voorkeur voor ideeën die gepitcht zijn door mannen, en dan vooral aantrekkelijke mannen.” De reden hiervoor ligt volgens de onderzoekers van MIT bij het verwachtingspatroon van de investeerders: aantrekkelijke personen worden geacht beter in staat te zijn om klanten te kunnen overtuigen.