BYOD stuit nog op veel weerstand

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
BYOD, oftewel Bring Your Own Device, stuit nog op veel weerstand bij organisaties. BYOD houdt in dat mensen op kantoor werken op hun eigen laptops, tablets of ander devices. Softwaregigant Oracle onderzocht de houding van Europese werkgevers ten opzichte van BYOD en constateert dat veel bedrijven nog niet warm lopen voor het idee, vooral vanwege zorgen op het gebied van veiligheid .

Vooral zorgen over veiligheid spelen BYOD parten

Maar liefst 44% van de ondervraagde werkgevers geeft aan een aversie te hebben tegen BYOD en staat het slechts toe in zeer uitzonderlijke gevallen. Ook de bedrijven die het idee op zich wel omarmen, zijn er toch vaak voorzichtig mee. Zo staat 29% van de bedrijven BYOD alleen toe aan senior -medewerkers en verbiedt 22% het opslaan van bestanden op zelf meegebrachte apparaten. Wat betreft de redenen van de terughoudendheid wordt vooral gewezen op aspecten van veiligheid: 45% van de ondervraagden is 'nogal bezorgd' over de beveiliging van de devices. Als het gaat om de beveiliging van applicaties (53%) en data (63%) zijn de werkgevers nog wantrouwiger. Wat ook niet helpt, is dat veel bedrijven maar matig op de hoogte zijn van de ontwikkeling op beveiligingsgebied. Zo heeft 22% nog nooit gehoord van Mobile Device Management en geeft 37% aan niet op de hoogte te zijn van de mogelijkheid tot containerisatie: het scheiden van persoonlijke data en bedrijfsdata.

Communicatie- en mediabranche lopen voorop

In het onderzoek neemt Oracle ook mee in welke branche een bedrijf actief is, om zo een vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende takken. De branche die BYOD het meest omarmt blijkt de communicatie te zijn, gevolgd door de mediabranche. Het slechtst scoren de financiële dienstverlening en de publieke sector. De onderzoekers verdelen de bedrijven in twee groepen: omarmers en ontkenners. In de financiële dienstverlening is het aantal omarmers het kleinst, terwijl de mediabranche de meeste omarmers telt.

Bedrijven uit de Benelux scoren goed

De Benelux-landen scoren Europees gezien goed als het gaat om een volwassen houding ten opzichte van BYOD: alleen het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen scoren beter. Wat betreft het gebruik van de smartphone als BYOD-device staat de Benelux zelfs op nummer 1. Bedrijven in België, Nederland en Luxemburg zijn er over het algemeen van overtuigd dat de veiligheid van BYOD goed te managen is, net als bedrijven uit Zwitserland, Duitsland en, wederom, Scandinavië. Op het gebied van containerisatie ziet de ranglijst er hetzelfde uit: ook hier hoeft de Benelux alleen de Noordelijke landen, Duitsland en Zwitserland voor zich te dulden. De landen die het minst positief tegenover Bring Your Own Device staan zijn Italië, Spanje en Portugal.