Juiste houding essentieel voor succes internationale werknemer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Bedrijven die managers willen plaatsen in het buitenland doen er goed aan om naast technische vaardigheden van potentiële kandidaten, ook de persoonlijkheid mee te laten wegen in het selectieonderzoek. Dit kan namelijk helpen het aantal mislukte managers in het buitenland te verminderen.

Dit is een belangrijke conclusie die voortkomt uit het proefschrift van Matthias Spaink, die onlangs promoveerde aan de Nyenrode Business Universiteit. Zijn proefschrift “Bridging Cultures in International Business: A Study on Characteristics of Intercultural Competence among International Business Assignees” toont aan dat het aantal mislukt internationale uitzendingen uiteenloopt van 15 tot 50 procent. In zijn proefschrift onderzocht Spaink factoren die bepalend zijn voor het succes van interculturele interactie op zakelijk gebied.

Persoonlijkheid


De bekwaamheid om op een goede manier met culturele verschillen om te gaan hangt grotendeels samen met iemands persoonlijkheid, blijkt uit onderzoek . Spaink vertelt daar het volgende over: “Uit mijn onderzoek blijkt dat karakteristieken als emotionele intelligentie, gevoel voor humor, kunnen omgaan met ingewikkelde materie en het beschikken over nieuwsgierigheid en oprechte interesse in internationale ontmoetingen, belangrijke factoren zijn die van invloed zijn op het succes van een manager in het buitenland. In de praktijk zie je echter dat veel bedrijven kandidaten voor internationale functies selecteren aan de hand van dezelfde criteria die zij hanteren voor gelijksoortige banen in de thuismarkt, en daarbij voorbij gaan aan specifieke dimensies van de internationale context”, aldus Spaink.

##Juiste houding zeer belangrijk

Wanneer er werknemers voorbereid moeten worden op het bekleden van een internationale functie, is het ontwikkelen van een juiste houding van cruciaal belang. Naast het ontwikkelen van een sterke zelfidentiteit, gaat het hierbij hoofdzakelijk om een houding die correleert met het daadwerkelijk openstaan voor andere situaties, meningen en inzichten. Spaink licht toe: “ Trainingen als voorbereiding op de uitzending van een werknemer zijn doorgaans vooral gericht op het bijbrengen van kennis en vaardigheden, veelal in de vorm van een korte externe training en een boekje met do’s en dont’s voor expats. Het ontwikkelen van een juiste houding, bijvoorbeeld met een mentorprogramma, kan het succes van de werknemer in het buitenland positief beïnvloeden.”