Muziek luisteren tijdens het werk niet altijd een goed idee

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Luisteren naar muziek heeft lang niet altijd een positief effect op iemands werkzaamheden. Het digitale nieuwsplatform Quartz inventariseert wat er zoal uit onderzoek naar voren is gekomen op het gebied van muziek tijdens het werk en geeft enkele tips.

Liever geen tekst

Hoe onschuldig een deuntje op de achtergrond ook lijkt te zijn, het heeft wel degelijk invloed op de manier waarop je je werkzaamheden verricht. Vooral muziek die tekst bevat, houdt de hersenen bezig. Niet alleen probeer je - al dan niet bewust - de tekst te begrijpen, ook gaat je brein op basis van het gehoorde aan de slag met associaties, herinneringen en emoties. Het lezen en begrijpen van een tekst duurt hierdoor bijvoorbeeld langer. Daarom verdient het volgens Quartz aanbeveling om naar instrumentale muziek te luisteren.

Hoe voorspelbaarder, hoe beter

Behalve de tekst kan ook het ritme van de muziek een hoop verschil maken. Wanneer je naar meer onverspelbare muziek luistert, waarin bijvoorbeeld veel ritmewisselingen zitten, gaan je hersenen proberen te voorspellen hoe de muziek verdergaat. Dit leidt af van het werk waarmee je bezig bent. Om die reden is het beter om naar muziek te luisteren die, in elk geval wat het ritme betref, enigszins vlak is. De categorie 'liftmuziek' werkt hierbij erg goed, al moet je daar natuurlijk maar net zin in hebben.

De waarde van muziek en stilte

Voor relatief eenvoudig werk, bijvoorbeeld aan de lopende band, werkt muziek motiverend. Al in 1972 bleek uit onderzoek dat de productiviteit van fabrieksarbeiders erop vooruitging wanneer ze naar opzwepende muziek luisterden. Ook recenter Canadees onderzoek (2005) toont aan dat muziek een positieve invloed kan hebben op personeel: software-ontwikkelaars bleken meer plezier te hebben in hun werk dankzij achtergrondmuziek. Toch is het helaas wel zo dat de positieve effecten verdwijnen wanneer de muziek constant opstaat, aangezien er dan gewenning optreedt. Bovendien zijn sommige taken zo complex dat je er al je cognitieve vaardigheden nodig hebt. De laatste belangrijke tip is dus: geniet zo af en toe ook van stilte.