Mensen willen helemaal geen uitdaging in hun werk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
We willen toch allemaal die uitdagende baan die een volgende stap kan betekenen in onze professionele carrière ? Nee, constateren onderzoekers van de University of California, dat willen we helemaal niet. Eenvoudig werk dat niet te veel stress oplevert, dat willen we.

We worden gelukkiger van eenvoudige werkzaamheden

Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Microsoft Research , gaat na hoe de stemming en aandacht van mensen veranderen gedurende de werkdag. Een uitdagende baan mag dan interessant klinken, mensen blijken zich het minst gelukkig te voelen tijdens ingewikkelde taken die veel concentratie vergen. Simpele taken zorgen juist voor een betere stemming. “Makkelijke en steeds terugkerende werkzaamheden geven je het gevoel dat je iets bereikt hebt, zonder dat ze al te veel mentale activiteit van je vereisen,” stelt onderzoeksleider Gloria Mark. “Op deze manier ervaar je voldoening, maar geen stress.” Overigens blijkt er nog een belangrijke factor te zijn die de medewerker tevreden stemt: het zo af en toe checken van de Facebook-tijdlijn.

Concentratieniveau variëert nogal

De Californische onderzoekers bestuderen niet alleen de gevoelens van de medewerkers, maar brengen ook hun concentratievermogen in kaart. Rond elf uur ‘s ochtends en tussen twee en drie uur ‘s middags blijken werknemers zich het best te kunnen concentreren. Tussen deze periodes in – direct na de lunch – is de concentratie diep weggezakt. Ook de maandag is een relatief slechte dag wat betreft de focus van werknemers. De boog kan niet altijd gespannen staan, begrijpt ook Gloria Mark: “Om in een productieve modus te komen, heb je nu eenmaal tijd nodig.” Of een kleine Facebook-pauze, natuurlijk.