De tijd gaat sneller als je aftelt

17-08-2015 Redactie vacatures.nl

Aftellen tijdens het uitvoeren van een taak zorgt ervoor dat de tijd voor je gevoel sneller gaat. Dat concluderen onderzoekers van de New York University Stern School of Business in samenwerking met het Technion Israel Institute of Technology . Verder blijken mensen positiever gestemd wanneer ze tijdens een handeling aftellen (van 100 naar 0), dan wanneer ze optellen (van 0 naar 100). Mensen die hun werk vervelend vinden, weten nu wat ze te doen staat.

Aftellers positiever en gevoelsmatig sneller

De onderzoekers baseren zich op drie verschillende studies, waarin mensen allerlei vervelende en minder vervelende taken uitvoeren. Zo wordt de proefpersonen bijvoorbeeld gevraagd geometrische figuren op een scherm te herkennen en te benoemen. Mensen die tijdens zo’n taak bezig zijn met aftellen, beoordeelden de taak achteraf als minder zwaar en korter durend dan zij die niet tellen of ‘normaal’ optellen. Van de mensen die tijdens een test te maken krijgen met producten, blijken de ‘aftellers’ deze producten positiever te beoordeelen en eerder de neiging te hebben ze aan te schaffen.

Volksgezondheid gebaat bij onderzoeksresultaten

Volgens Vicky Morwitz, universitair docent business leadership en betrokken bij het onderzoek, leveren de onderzoeksresultaten aanknopingspunten op in de bestrijding van bijvoorbeeld overgewicht en gebitshygiëne. “Aangezien het aftellen de tijdsperceptie beïnvloedt, kunnen we dit middel inzetten om de houding ten opzichte van belangrijke, maar eentonige bezigheden als tandenpoetsen te verbeteren.” Ook fysieke inspanningen kunnen volgens Morwitz minder vervelend worden gemaakt: denk aan de hardloopband. Morwitz: “De volksgezondheid kan zeer veel baat hebben bij deze ontdekkingen.”